Svet

U tunelu ispod Rafe nađena tela šestoro talaca: Međusobne optužbe Hamasa i Izraela

Iako je predsednik Izraela istakao da je "sveti cilj" te zemlje da vrati taoce kući, porodice nestalih i otetih tvrde da ih je država napustila, pa pozivaju na generalni štrajk
U tunelu ispod Rafe nađena tela šestoro talaca: Međusobne optužbe Hamasa i Izraela© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Tela šestoro talaca koje je oteo Hamas 7. oktobra prošle godine pronađena su u tunelu u području Rafe u Pojasu Gaze, saopštila je izraelska vojska.

Među pronađenim telima identifikovan je i rusko-izraelski državljanin Aleksandar Lobanov, navodi se u saopštenju.

Ovaj 32-godišnji otac dvoje dece živeo je u Aškelonu i kidnapovan je sedmog oktobra 2023. sa muzičkog festivala Nova, gde je radio kao menadžer bara, navodi "Forum porodica talaca", organizacija koja predstavlja rođake zarobljenih. Prema svedočenjima koja je citirala organizacija, Aleksandar je pomogao da se ljudi evakuišu i zaputio se sa još petoro u šumu Beeri, ali je uhvaćen dok su ostali pobegli.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarao je sa Lobanovljevim roditeljima, kada je izrazio saučešće i izvinio se što Izrael nije uspeo da ga vrati živog.

U Izrael su vraćena tela Karmel Gat, Eden Jerušalmi, Herša Goldberg-Polina (koji ima i američko državljanstvo), Aleksandra Lobanova, Almog Sarusi i Ori Danina, navodi se u saopštenju vojske, preneo je Rojters.

Komentarišući smrt američkog državljanina, predsednik SAD Džozef Bajden je rekao da je "slomljen i ogorčen", te da će "lideri Hamasa platiti za ove zločine".

"Mi ćemo nastaviti da neprekidno radimo na sporazumu da obezbedimo oslobađanje preostalih talaca", dodao je Bajden a preneo "Tajms of Izrael".    

Portparol izraelskih oružanih snaga IDF Danijel Hagari rekao je da su tela talaca pronađena tokom borbi u Rafi, u tunelu oko kilometar od tunela gde je pre nekoliko dana spasen Farhan el Kadi.

"Prema prvim procenama, teroristi Hamasa su ih brutalno ubili nedugo pre nego što smo mi stigli do njih", rekao je Hagari na pres-konferenciji i dodao da se, otkako je nađen Farhan, pripadnici izraelske vojske trude da dejstvuju pažljivije nego inače pošto postoje saznanja da u tom području možda ima još talaca.

Hercog: Hamas čini zločine protiv čovečnosti

Komentarišući vest o mrtvim taocima, izraelski predsednik Isak Hercog saopštio je da je srce čitave nacije slomljeno.

"U ime čitave države Izrael, nosim njihove porodice u srcu i molim za oproštaj zbog toga što nismo bili u stanju da bezbedno kućama vratimo vaše najmilije", naveo je Hercog u saopštenju.

Istakao je da ubistvo talaca dokazuje spremnost Hamasa da izvrši zločine protiv čovečnosti, ističući da je "sveti cilj" Izraela da vrati taoce kući.

Netanjahu: Ko ubija taoce ne želi sporazum

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da se Izrael neće smiriti dok ne uhvati odgovorne za ubistvo šestoro talaca Hamasa čija tela su nađena u Pojasu Gaze dodajući da "ko ubije taoce, ne želi sporazum".

U video-poruci rekao je da je Izrael posvećen postizanju dogovora o oslobađanju preostalih talaca i očuvanju bezbednosti Izraela, ali je za nepostizanje sporazuma okrivio Hamas, preneo je Rojters.

"Zajedno sa čitavom nacijom, ja i moja supruga delimo duboki bol porodica: svi mi žalimo zajedno s njima”, poručio je on.

Netanjahu je takođe kazao da duboko ceni pripadnike IDF i bezbednosne agencije Šin Bet koji rizikuju živote za povratak talaca.

"Kažem teroristima Hamasa koji su ubili naše taoce da se mi nećemo smiriti, gonićemo vas, uhvatićemo vas i izravnaćemo račune", obećao je on.

Međutim, zvaničnik Hamasa Izat el Risk okrivio je Izrael za smrt izraelskih talaca navodeći da izraelsko državno rukovodstvo nije bilo spremno da postigne sporazum.

Porodice otetih i nestalih: Država je napustila naše bližnje, pozivamo na štrajk

Nakon što je izraelska vojska potvrdila da su u tunelu u Pojasu Gaze pronađena tela šest Izraelaca, grupe porodica otetih i nestalih apelovale su na ekonomsku elitu, sindikate i lokalne vlasti da obustave privredu, prenosi "Tajms of Izrael".

"Državno rukovodstvo je napustilo otete i sada je vreme da društveni, ekonomski i lokalni lideri stanu u zaštitu porodica otetih, zaštitu javnosti, solidarnosti i uzajamne odgovornosti", navodi se u saopštenju uz poziv da se od sutra "blokira privreda".

Najveće kompanije u Izraelu podržavaju poziv porodica otetih o stupanju u generalni štrajk, a izraelski poslovni forum, koji predstavlja većinu radnika iz 200 najvećih kompanija u zemlji, saopštio je da će se pridružiti porodicama otetih Izraelaca i pozivaju javnost na mobilizaciju.

image