Svet

Izlazne ankete: AfD pobeđuje u Tiringiji, tesno drugo mesto u Saksoniji

Očekuje se da će Alijansa Sara Vagenkneht završiti na trećem mestu u obe savezne države
Izlazne ankete: AfD pobeđuje u Tiringiji, tesno drugo mesto u Saksoniji© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Nemačka desničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD) vodi na izborima za parlament u saveznoj pokrajini Tiringiji, dok na izborima u Saksoniji vodi opoziciona Hrišćansko-demokratska unija (CDU), a sa malim zaostatkom sledi je AfD, pokazuju rezultati izlaznih anketa.

AfD je u Tiringiji osvojila oko 33,1 odsto, dok nemački emiter ZDF predviđa da će CDU osvojiti 24,3 odsto, prenosi Rojters.

CDU je u Tiringiji osvojila 24,5 odsto glasova, novoosonovana Alijansa Sara Vagenkneht (BSV) 16 odsto, Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD) sedam odsto, a Zeleni četiri odsto.

Prema anketi ZDF, CDU je na izborima u Saksoniji osvojila 31,9 odsto glasova, a AfD samo oko pola procentnog poena manje, navodi britanska agencija.

I u Saksoniji je Alijansa Sara Vagenkneht završila na trećem mestu, sa osvojenih 11,5 odsto glasova, a slede SPD sa sedam odsto i Zeleni sa 5,5 odsto.

Prema podacima koji su objavljeni do 16 sati, u obe savezne pokrajine se beleži veliki odziv birača.

Kopredsedavajuća AfD Alis Vajdel nazvala je rezultate regionalnih izbora u Tiringiji i Saksoniji ogromnim uspehom.

"Prema prvim prognozama, ogroman uspeh za naš AfD! Veliko hvala svim biračima i učesnicima kampanje!", napisala je Vajdel na Iksu.

image