Svet

Surova osveta za ubijenog ponija: Fon der Lajenova izdala nalog za odstrel

Kako bi osvetila svog ljubimca, Fon der Lajenova je sprovela i DNK analizu koja je pomogla u identifikaciji konkretnog vuka koji je ubio ponija Doli
Surova osveta za ubijenog ponija: Fon der Lajenova izdala nalog za odstrelwww.globallookpress.com © Ronald Wittek

Nemačka regija Hanover izdala je zvaničnu dozvolu za odstrel vuka koji je ubio ponija predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen. Ona je u međuvremenu izjavila da će izvršna vlast EU razmotriti ukidanje vukovima statusa zaštićene životinje.

Voljenog ljubimca Fon der Lajenove, ponija po imenu "Doli", ubio je vuk početkom septembra na njenom porodičnom imanju u blizini Hanovera, u severnoj Nemačkoj.

"Cela porodica je izuzetno uznemirena vestima", rekao je tada portparol predsednice Evropske komisije.

Sada su nadležni organi dotičnog vuka osudili na smrt, odnosno dozvolili da bude eliminisan.

"Povodom ovog slučaja zatraženo je izuzeće od zakona o zaštiti životinja i razmatrano je u skladu sa zakonskim zahtevima, a oni su ispunjeni", rekao je portparol relevantne opštinske uprave za nemački dnevnik TAZ.

Ovaj vuk je, naime, takozvani "problematični vuk". To je koncept u nemačkom zakonu o zaštiti prirode koji se primenjuje kada vuk više puta napada stoku, ili na drugi način pokaže da "nije sposoban za prijateljski suživot sa ljudima".

Status "problematičnog vuka" olakšava dobijanje dozvole za odstrel.

Kako bi osvetila svog ljubimca, Fon der Lajenova je sprovela i DNK analizu koja je pomogla u identifikaciji konkretnog vuka koji je ubio Doli.

U međuvremenu, Fon der Lajenova je u pismu nemačkim konzervativnim poslanicima prošle nedelje rekla da će Evropska komisija ponovo razmotriti status zaštićene životinje za vukove.

"Sve je više izveštaja o napadima vukova na stoku i povećanom riziku za ljude u pogođenim regionima", dodala je ona.

Direktiva EU trenutno zabranjuje namerno hvatanje ili ubijanje vukova u divljini.

Planove Fon der Lajenove bi, ipak, mogli da pokvare pojedini evropski komesari, poput Virdžinijusa Sinkevičijusa, komesara za životnu sredinu i zagovornika zaštite velikih mesoždera koji je nedavno branio aktuelno zakonodavstvo EU po tom pitanju od kritika iz više država članica.

image