Svet

Nemačka, dan posle: Kako su glasali Saksonija i Tiringija

Svako ko želi stabilnost Tiringije morao bi da uključi AfD u vlast, poručio je lider lokalnog ogranka Alternative za Nemačku Bjorn Heke nakon istorijskog rezultata njegove partije na regionalnim izborima
Nemačka, dan posle: Kako su glasali Saksonija i Tiringija© Tanjug/Michael Kappeler/dpa via AP

Alternativa za Nemačku (AfD), Savez Sare Vagenkneht (BSV) i demohrišćani su ostvarili dobre rezultate, dok su partije vladajuće "semafor" koalicije doživele pravi potop, pokazuju rezultati jučerašnjih izbora u pokrajinama na istoku Nemačke.

AfD je prvi put od svog osnivanja 2013. godine postala najveća partija u nekoj od 16 nemačkih pokrajina, nakon što je na izborima u Tiringiji osvojila čak 33 odsto glasova. Njihov rezultat u obližnjoj Saksoniji jednako je impresivan - oko 30 odsto glasova i tesno drugo mesto iza vladajućih demohrišćana.

I demohrišćani ostvarili dobre rezultate sa 32 odsto glasova u Saksoniji i 23,6 odsto u Tiringiji. BSV, levičarska partija osnovana početkom godine koja se protivi isporuci oružja Ukrajini i zalaže se za mirovne pregovore, takođe je zabeležila odlične rezultate - 15,8 u Tiringiji i 11,8 odsto u Saksoniji.

Partije vladajuće "semafor" koalicije - socijaldemokrate, Zeleni i liberali - doživele su pravi debakl: tri partije su u zbiru osvojile tek 10 odsto glasova u Tiringiji i oko 13 odsto u Saksoniji. Liberali su ostali bez predstavnika u obe pokrajine, dok su Zeleni završili ispod cenzusa u Tiringiji.

Nakon što su objavljeni rezultati izbora, novinar "Bilda" Julijan Repke je napisao da su "partije koje podržavaju Kremlj" osvojile čak 59 odsto glasova u Tiringiji - računajući među njima i partiju Levice - dok u Saksoniji taj procenat iznosi 46 odsto.

"Istok je izgubljen", dodao je on.

Zvaničnici AfD-a bili su i više nego zadovoljni ostvarenim rezultatima. "Jedna stvar je vrlo jasna: birači smatraju da bi trebalo da dođe do promene politike. Imamo jasan mandat da vladamo u Tiringiji", rekao je kopredsednik te partije Tino Krupala.

Lider AfD-a u Tiringiji i zaštitno lice desnog krila te partije Bjorn Heke istakao je da je njegova partija "broj jedan" u toj pokrajini, kao i da će analizirati rezultate i razmotriti dalji pristup pri formiranju koalicija.

On je upozorio da "ne bi bilo dobro za pokrajinu" ako bi ostale partije ignorisale rezultat njegove partije, dodajući da "svako ko želi stabilnost Tiringije mora da integriše AfD".

S obzirom na to da AfD raspolaže sa 32 od 88 poslanika u parlamentu Tiringije, za većinu je potrebna podrška još 13 poslanika. Međutim, budući da ostale nemačke partije odbijaju da sarađuju sa tom partijom zbog optužbi za "ekstremizam", malo je verovatno da će se AfD naći u poziciji da formira vlast.

Lider demohrišćana u Tiringiji Mario Vojt već je preuzeo inicijativu za formiranje nove vlade u toj pokrajini, ističući da su građani pokazali da žele promene. "Vidimo ovo kao priliku za političke promene pod vođstvom CDU", rekao je on.

Sara Vagenkneht je saopštila da je njena partija zainteresovana za saradnju sa demohrišćanima i socijaldemokratama u Tiringiji, odbacujući mogućnost saradnje sa AfD-om.

Međutim, ona je ponovila da BSV želi da vidi "promene u nemačkoj spoljnoj politici" pre nego što postane deo vlade, što je u skladu sa njenim ranijim izjavama o pregovorima o sukobu u Ukrajini, kada je istakla da je potrebno više "mira i diplomatije".

"To će biti naši uslovi za vladu", rekla je Vagenknehtova.

Lider demohrišćana u Saksoniji i predsednik-ministar te pokrajine Mihail Krečmer rekao je da će njegova partija ostati na vlasti, ali da će koalicioni pregovori biti teški. 

On je takođe odbacio mogućnost saradnje sa AfD-om, dodajući da će CDU pregovarati sa ostalim parlamentarnim partijama, uključujući BSV, socijaldemokrate i Zelene.

image