Svet

Šolc zabrinut zbog uspeha "krajnje desnice" na regionalnim izborima

Premijer Nemačke traži da se vlast formira bez izbornih pobednika
Šolc zabrinut zbog uspeha "krajnje desnice" na regionalnim izborimaGetty © Justin Tallis - Pool

Nemački kancelar Olaf Šolc nazvao je "gorkim" rezultate dvaju regionalnih izbora koji su doneli velike pobede krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD) i gubitke njegove koalicije i pozvao je vodeće stranke da formiraju vlade bez "desničarskih ekstremista".

Na izborima tokom vikenda u Tiringiji AfD je postao prva ekstremno desna stranka koja je pobedila na regionalnim parlamentarnim izborima u Nemačkoj od Drugog svetskog rata. AfD je bio tesno drugi iza konzervativaca u Saskoj, pokazale su projekcije objavljene kasno u nedelju, prenosi Rojters.

Međutim, AfD, kojeg zvaničnici u obe istočnonemačke države smatraju "desničarskim ekstremistom", verovatno neće uspeti da formira vladu, jer su druge stranke do sada odbijale da sarađuju s njim u formiranju većine.

Nacionalistička, antimigraciona i Rusiji prijateljska stranka mogla da osvoji dovoljno mesta u obe države i da blokira odluke za koje je potrebna dvotrećinska većina, kao što je imenovanje sudija ili najviših službenika bezbednosti, što bi joj dalo moć bez presedana.

"Rezultati AfD-a u Saskoj i Tiringiji su zabrinjavajući", rekao je Šolc u izjavi za Rojters.

Pojasnio je da govori kao funkcioner svojih socijaldemokrata (SPD).

"Naša se zemlja ne može i ne sme naviknuti na ovo. AfD šteti Nemačkoj. Slabi ekonomiju, deli društvo i uništava ugled naše zemlje", istakao je nemački kancelar.

S obzirom da je ostalo još godinu dana do nemačkih nacionalnih izbora, ovi rezultati su kazna za Šolcovu koaliciju. Sve tri vladajuće stranke beleže pad poverenja, a samo je njegov SPD prešao prag od pet posto potreban za ostanak u parlamentima obe savezne države.

"Rezultati nedeljnih izbora su gorki - i za nas", rekao je Šolc, ali je i primetio da se "strašnija predviđanja, da bi SPD mogao prvi put ispasti iz državnog parlamenta, nisu ostvarila".

image