Svet

Turski političar: BRIKS će osloboditi svet od hegemonije dolara

Jednom kada se pojavi alternativa dolaru i platnom sistemu koji su svetu nametnule SAD, čak i one države koje trenutno nisu članice BRIKS-a će se pripremati da okrenu leđa hegemoniji Zapada, ocenio je Hakan Topkurulu
Turski političar: BRIKS će osloboditi svet od hegemonije dolaraGetty © Yau Ming Low

BRIKS može da oslobodi svet od hegemonije dolara, zapadni sistem neće imati šanse da se odupre alternativi američke valute, kaže Hakan Topkurulu, zamenik predsednika turske partije "Vatan", prenosi turski list "Ajdinlik"

"BRIKS od 2023. godine prima nove članove a unutar organizacije se razgovara o oslobađanju od dolara. Onda kada se pojavi alternativa dolaru i platnom sistemu koji su svetu nametnule SAD, čak i one države koje trenutno nisu članice BRIKS-a će se pripremati da okrenu leđa hegemoniji Zapada", rekao je Topkurulu.

Prema njegovim rečima, SAD su prinuđene da podižu kamate kako bi zadržale dolar kao popularnu valutu. Međutim, to donosi i ozbiljne posledice.

"Rast kamatne stope dovodi do toga da je državno zaduživanje skupo, a industrija i trgovina, naročito hipotekarni sistem na kojem se zasniva američka ekonomija, postaju neodrživi", rekao je on.

Kako je ranije ocenio ruski predsednik Vladimir Putin, SAD ubijaju dolar svojim rukama, a to podstiče prelazak na nacionalne valute.

Osnivač "Megaaplouda" i "Mege" Kim Šmic, poznat i kao Kim Dotkom, istakao je da treba podržati BRIKS u borbi za dedolarizaciju. 

image