Zgodna "softverska greška" na izborima u Nemačkoj: AfD-u poslanik manje, Zelenima jedno mesto više

Iako je najpre objavljena jedna raspodela mandata, pozivajući se na softversku grešku, danas su rezultati prepravljeni i mandat oduzet AfD-u

Alternativa za Nemačku (AfD) će zbog navodne greške u Saksoniji izgubiti jedan mandat, što znači da će ostati bez "blokirajuće manjine", objavio je danas "Bild".

Nakon održanih izbora u Saksoniji državni revizor mora da prepravi rezultat, što znači da će CDU i AfD dobiti po jedno poslaničko mesto manje nego što je prvobitno objavljeno.

Nauštrb toga, mandate će dobiti SPD i Zeleni i imaće po jedno mesto više, saopštio je direktor Izborne agencije Martin Rihter.

Razlog tome je softverska greška zbog kojeg je u ranije objavljena netačna raspodela mandata, rekao je on.

Zanimljivo da ova ispravka najviše utiče na AfD koji je zauzeo drugo mesto po broju mandata sa 30,6 odsto glasova, a ispred je CDU Mihaila Krečmera sa 31,9 odsto.

AfD će tako dobiti 40 mandata umesto 41, zbog čega više nema "blokirajuću manjinu" u državnom parlamentu.

Sa ovom blokirajućom manjinom, pojedini državni zakoni, o kojima mora da odlučuje dvotrećinska većina svih poslanika, ne bi mogli biti izglasani bez AfD-a.

U Saksoniji  na primer, ustavne sudije i šefovi državnih revizorskih kancelarija biraju se dvotrećinskom većinom svih parlamentaraca. Štaviše, državni parlament se ne može raspustiti bez dvotrećinske većine da bi raspisao nove izbore, na primer. Sa ispravkom službenika za izbore, AfD je sada izgubio opciju moći da se suprotstavi ovakvim izglasavanjima.