Svet

Upozorenje iz Moskve: Nakon Durova, nek se spremi Mask

Ovih dana vlasnici društvenih mreža našli su se na meti Zapada koji je pokazao koliko zaista zagovara slobodu govora
Upozorenje iz Moskve: Nakon Durova, nek se spremi Mask© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh, File

Biznismen Ilon Mask bi mogao da bude proganjan kao osnivač Telegrama Pavel Durov, upozorio je Aleksej Puškov, šef Komisije za politiku informisanja Saveta RF.

"Govoreći o temi Durov-Mask, bivši američki sekretar predložio je da se Masku zapreti sudskom odgovornošću, kao Durovu. Tako će se razviti tema progona Maska u ovom ili onom obliku. 'Liberalna' matrica zasnovana na dubokoj državi ne namerava da odustane", naveo je Puškov na svom Telegram kanalu.

On je ranije, komentarišući situaciju u kojoj se našao Durov, rekao da liberalna diktatura ne trpi usamljenike koji ne igraju po njenim pravilima. Upozorio da bi Mask trebalo da se pripremi.

Pavel Durov je uhapšen po dolasku na aerodrom Burže, u subotu, 24. avgusta, u okviru opsežne istrage u kojoj je učestvovalo nekoliko policijskih i žandarmerijskih službi.

Tužilaštvo u Parizu je ranije objavilo spisak od 12 krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret. Među njima su saučesništvo u nabavci, transportu, posedovanju, ponudi ili prodaji narkotika, kao i saučesništvo u prevari koju je izvela organizovana banda, prenose francuski mediji.

Durov je stavljen pod sudski nadzor i zabranjeno mu je da napušta Francusku, objavilo je Parisko tužilaštvo.

image