Svet

Južna Afrika podržala predloge Kine i Brazila za mirno rešenje ukrajinske krize

Peking je još u februaru 2023. izneo svoj prvi predlog za mirno rešenje sukoba
Južna Afrika podržala predloge Kine i Brazila za mirno rešenje ukrajinske krize© Tanjug/Kim Ludbrook/Pool Photo via AP, File

Južna Afrika podržava predloge Kine i Brazila za političko rešenje ukrajinske krize, rekao je južnoafrički predsednik Siril Ramafosa na sastanku sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u Pekingu.

"Južna Afrika podržava konsenzus u šest tačaka koji su predložili Kina i Brazil za političko rešenje ukrajinske krize", rekao je Ramafosa, a prenosi kineska centralna televizija.

Južnoafrički predsednik je takođe primetio da je između Kine i Južne Afrike uspostavljen visok stepen međusobnog političkog poverenja, prenose RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, dve članice BRIKS-a povezuje "duboko tradicionalno prijateljstvo", i po mnogim pitanjima imaju slične stavove i ciljeve.

Peking je dugo pozivao na mirovne pregovore Ukrajine i Rusije, i još u februaru 2023. je objavio prvi mirovni plan od 12 tačaka.

Nakon posete Viktora Orbana Pekingu u okviru "diplomatske turneje" mađarskog premijera, šef kineske diplomatije Vang Ji je izjavio da je sprečavanje eskalacije i prikupljanje podrške za diplomatsku rezoluciju je "hitan" prioritet i pohvalio "konstruktivnu ulogu" Mađarske u mirovnim naporima.

image