Svet

Finska zabranjuje Rusima da kupuju nekretnine

Razlog za donošenje zakona je, navodno, nacionalna bezbednost
Finska zabranjuje Rusima da kupuju nekretnine© Leon Neal/Getty Images

Finski ministar odbrane Anti Hakanen predstavio je zakon kojim se predlaže da se ruskim građanima i pravnim licima zabrani kupovina imovine u toj zemlji. Razlog za ovaj potez je, kako se navodi, smanjenje bezbednosnog u kriznim vremenima.

Radna grupa koju je osnovao Hakanen u maju je predložila da se zabrana odnosi na građane i fondove iz zemalja "za koje EU smatra da narušavaju teritorijalni suverenitet drugih zemalja i koje bi mogle ugroziti nacionalnu bezbednost Finske".

"U praksi, ova šira formulacija zapravo podrazumeva Ruse koji bi mogli da kupe imovinu u Finsko. Ali prednost je što se može proširiti na druge zemlje. Za svaki slučaj", kaže za "Euroaktiv" dobro upućeni izvor.

Kada je počeo rad na predlogu, Hakanen je rekao da je Rusija pokazala da je spremna da iskoristi "meke tačke" u zapadnom društvu svojim "agresivnim ratom u Evropi".

Propisi, kako je naveo finski ministar, imaju za cilj sprečavanje mogućih "neprijateljskih uticaja na Finsku", a ta država, kako je rekao već "prati" oko 3.500 nekretnina u zemlji koje su povezane sa ruskim vlasnicima. Šta to tačno znači, Hakanen nije objasnio.

"Bezbednost granica, kritična infrastruktura i vlasništvo nad imovinom moraju biti unapred zaštićeni kako ne bi mogli da se koriste za slabljenje društva", rekao je on.

Finska vlada već neko vreme želi da zabrani ruskim građanima i pravnim licima da kupuju nekretnine u Finskoj, jer veruje da bi mogle da budu iskorišćene da ugroze bezbednost, ekonomiju, infrastrukturu i sigurnost snabdevanja zemlje.

Predlog bi, kako javlja "Euroaktiv", mogao da uključi neke izuzetke, kao što su Rusi sa dozvolom stalnog boravka ili dvojnim državljanstvom ako je jedno od državljanstava finsko. 

Zabrinutost za nacionalnu bezbednost među finskim političarima pojačala se zbog toga što imovinu u toj zemlji stiču Rusi i oni koji su povezani sa njom.

Finska – koja se pridružila Severnoatlantskom savezu u aprilu prošle godine – već je progurala zakone koji dozvoljavaju državi da interveniše iz razloga nacionalne bezbednosti u transakcijama nekretninama pre nego što se one dese, a potom je blokirala brojne kupovine, kao što je prodaja bivšeg staračkog doma na zapadu zemlje u blizini vojnog objekta.

image