Svet

Nova kriza na pomolu: "Folksvagen" razmatra gašenje fabrika u Nemačkoj

Radnički savet najavio "žestoki otpor" planovima izvršnog odbora nemačke kompanije
Nova kriza na pomolu: "Folksvagen" razmatra gašenje fabrika u Nemačkoj© Photo by Julian Stratenschulte/picture alliance via Getty Images

"Folksvagen" razmatra zatvaranje fabrika u Nemačkoj u pokušaju da smanji troškove i "uštedi dodatnih nekoliko milijardi evra", prenosi Rojters.

Kako ocenjuje "Blumberg", ovo je još jedan u nizu udaraca za vladu nemačkog kancelara Olafa Šolca.

U opticaju su zatvaranje jedne velike fabrike vozila i jedne fabrike delova, prenosi britanska agencija pozivajući se na radnički savet kompanije, koji je najavio "žestoki otpor" planovima izvršnog odbora.

U saopštenju "Folksvagena" se navodi i da su bili prinuđeni da prekinu svoj program poslovne sigurnosti koji je na snazi od 1994. godine, dodajući da će sve predstojeće mere biti razmotrene sa radničkim savetom.

Gašenje fabrike u Nemačkoj bilo bi prvo u 87 godina postojanja kompanije, a "Folksvagen" bi dovelo do sukoba sa moćnim sindikatima.

Podsećamo, u julu je "Folksvagen" objavio da razmatra zatvaranje fabrike luksuznog električnog modela "audija" u Briselu zbog slabe potražnje. 

Krajem prošle godine, nemački proizvođač automobila je najavio i talas ukidanja radnih mesta, budući da se bori sa visokim troškovima i niskom produktivnošću. 

image