Svet

Bajden: Netanjahu ne čini dovoljno za sporazum o oslobađanju talaca

Komentarišući izjave Bajdena, visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri kazao je da je to priznanje da lider Izraela minira napore za postizanje sporazuma
Bajden: Netanjahu ne čini dovoljno za sporazum o oslobađanju talaca© Andrew Harnik/Getty Images

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da ne veruje da izraelski premijer Benjamin Netanjahu čini dovoljno da postigne sporazum o razmeni zarobljenika i talaca sa Hamasom, a visoki zvaničnik tog pokreta kaže da je to priznanje da lider Izraela minira napore za postizanje dogovora.

Na pitanje da li planira da obema stranama ove nedelje predstavi konačni dogovor o taocima, američki predsednik je odgovorio: "Veoma smo blizu tome".

Istovremeno, Netanjahu insistira na tome da izraelske oružane snage ostanu u Necarimu i Filadelfijskom koridoru, što je postao razlog za blokadu pregovora, prenosi "Al Džazira".

Komentarišući izjave Bajdena, visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri kazao je da je to priznanje da lider Izraela minira napore za postizanje sporazuma.

"Svaki predlog za trajno primirje i potpuno povlačenje Izraela iz Gaze biće dočekan pozitivno", dodao je Abu Zuhri.

Nakon Bajdenovih komentara da izraelski premijer ne čini dovoljno da obezbedi sporazum o primirju sa Hamasom, izraelski mediji su citirali visokog izraelskog zvaničnika koji je kazao da su izjave američkog predsednika "zbunjujuće".

Zvaničnik, koji je član kabineta Netanjahua, rekao je da je premijer već 31. maja pristao na američki predlog, kao i kasnije na njegovu dopunu 16. avgusta. Izraelski zvaničnik je dodao da je Bajdenov komentar "posebno opasan samo par dana pošto je Hamas pogubio šestoro izraelskih talaca, uključujući američkog državljanina".

Kako prenosi "Al Džazira", američki predlog od 31. maja o kojem govori izraelski zvaničnik nije, međutim, uključivao zahtev Izraela da zadrži kontrolu nad Filadelfijskim koridorom. Taj zahtev Netanjahua upućen je tek u julu, i od tada je postao ključna prepreka za postizanje sporazuma.

Netanjahu: Ne verujem da je Bajden to zaista rekao

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da ne veruje da je predsednik SAD Džozef Bajden zaista rekao da Netanijahu ne čini dovoljno da obezbedi sporazum o prekidu vatre s Hamasom.

Netanijahu je rekao da Izrael mora da ima kontrolu nad Filadelfijskim koridorom duž granice između Pojasa Gaze i Egipta, preneo je "Gardijan".

Izraelski premijer je, stojeći ispred velikog ekrana sa mapom Gaze, ukazao da će se Hamas naoružati ako Izrael ne kontroliše Filadelfijski koridor.

On je dodao da Izrael "mora ostati jedinstven" jer je suočen sa "brutalnim neprijateljem koji želi sve da nas pobije".

Na pitanje da li prihvata ličnu odgovornost za smrt šestoro talaca, on je rekao da istinski žali što oni nisu vraćeni kući, negirajući da su taoci ubijeni zbog insistiranja Izraela da zadrži kontrolu nad strateškim koridorom.

image