Poznati svi kandidati za komesare EU: Fon der Lajen želi "rodno uravnotežen tim"

Jedina zemlja koja je poslušala savet predsednice Evropske komisije da predloži i ženu i muškarca za svoje kandidate je Bugarska

Svi kandidati za komesare EU od danas su poznati pošto je Belgija, kao poslednja među 27 država članica EU, najavila da će imenovati ministarku spoljnih poslova te zemlje Ađu Labib za svoju članicu u narednom sastavu Evropske komisije.

Imenovanje Labib znači da će potencijalno biti devet žena u novoj Komisiji, nakon što je predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen izrazila želju za rodno uravnoteženim timom od 26 komesara, koji će predvoditi narednih pet godina.

Labib je druga žena koja je imenovana danas za kandidata za komesara pošto je Rumunija odlučila da, umesto ranije nominovanog poslanika Evropskog parlamenta (EP) Viktora Negreskua, imenuje poslanicu Evropskog parlamenta Roksanu Minzatu.

Time je ukupno devet žena imenovano za novi sastav Evropske komisije, uključujući bivšu estonsku premijerku Kaju Kalas koja je imenovana za visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

Jedina zemlja koja je poslušala savet Fon der Lajen da predloži i ženu i muškarca za svoje kandidate je Bugarska, čija je vlada imenovala Ekaterinu Zaharijevu i Julijana Popova za svoje kandidate za mesto evropskog komesara.

Sve kandidate, osim Fon der Lajen, treba da odobri Evropski parlament, a saslušanja bi u EP trebalo da budu održana krajem septembra i u oktobru.