Svet

Tužilaštvo Venecuele zahtevalo hapšenje opozicionog lidera Gonzalesa

Gonzales se nije odazivao na pozive da svedoči o opozicionom sajtu koji je osporavao rezultate predsedničkih izbora
Tužilaštvo Venecuele zahtevalo hapšenje opozicionog lidera Gonzalesa© Pedro Rances Mattey/Anadolu via Getty Images)

Venecuelanski sud prihvatio je zahtev za izdavanje naloga za hapšenje lidera opozicije Edmunda Gonzalesa, saopštilo je Tužilaštvo Venecuele.

Tužilaštvo je na Instagramu podelilo fotografiju pisma koje je poslato uz pečatiran zahtev što znači da je sud primio dopis, ali nije objavljena dokumentacija koja pokazuje da je zahtev prihvaćen, prenosi Rojters.

Venecuelansko tužilaštvo je zatražilo da se izda nalog za hapšenje Gonzalesa jer se nije odazvao na tri poziva da svedoči o opozicionom sajtu koji je objavio detaljne rezultate spornih predsedničkih izbora u toj zemlji.

Vlasti taj sajt istražuju zbog uzurpacije funkcije izborne vlasti i osporavanja izborne pobede predsednika Nikolasa Madura na izborima održanim 28. jula.

Vrhovni sud je potvrdio rezultate izborne komisije i priznao Nikolasa Madura za predsednika Venecuele za period 2025-2031, javio je ranije TV kanal Telesur, pozivajući se na odluku suda.

Ovaj sud je dodao i da su rezultati glasanja objavljeni na internetu, prema kojima je Maduro izgubio, lažirani.

Maduro je inače zahtevao da se preispita ukupan broj glasova birača na predsedničkim izborima, nakon što je opozicija objavila evidenciju o glasanju na internetu sa 80 odsto glasačkih mesta, a prema kojoj je opozicioni kandidat Edmundo Gonzales ubedljivo pobedio.

Prema oceni suda, protiv Gonzalesa treba da se preduzmu mere zbog toga što se nije pojavio na sudu.

image