Svet

Strah od Kine: SAD i UK planiraju neograničeno produženje pakta o saradnji u oblasti nuklearnog oružja

Planirane izmene Sporazuma o međusobnoj odbrani dolaze u trenutku kada saveznici kreću u skupu modernizaciju sredstava odvraćanja
Strah od Kine: SAD i UK planiraju neograničeno produženje pakta o saradnji u oblasti nuklearnog oružjaGetty © Handout / Handout

Britanija i SAD planiraju da na neodređeno vreme produže ugovor kojim se reguliše razmena tehnologije njihovih programa nuklearnog naoružanja, pošto obe zemlje kreću u skupu modernizaciju svojih sredstva odvraćanja.

Promenom se ukida prethodno desetogodišnje ograničenje Sporazuma o međusobnoj odbrani (MDA) i usledila je nakon upozorenja UN da je sukob u Ukrajini izazvao globalnu trku u nuklearnom naoružanju.

Kina, koju je London označio kao "izazov koji definiše epohu", proširuje svoj arsenal nuklearnih bojevih glava brzinom za koju neki strani zvaničnici kažu da bi mogla da stavi zemlju u rang sa Rusijom. Severna Koreja je takođe povećala svoje zalihe bojevih glava nakon što su pregovori o njihovom ograničavanju propali 2019.

Predložena promena MDA takođe dolazi nakon što su Britanija, SAD i Australija pokrenule Aukus, trilateralni odbrambeni pakt koji ima za cilj da se suprotstavi kineskom prisustvu u Indo-Pacifiku podmornicama na nuklearni pogon.

Podmornice, koje su izgradile Velika Britanija i Australija, biće opremljene najnovijim američkim tehnologijama, ali neće nositi nuklearno oružje.

"Stavljanje aranžmana (SAD-UK) o razmeri nuklearne tehnologije na trajnu osnovu je prilično značajna promena u njihovom odnosu", rekao je za "Fajnenšel tajms" David Kalen, direktor Nuklearne informacione službe, britanskog istraživačkog centra. "To pruža trajnu osnovu za modernizaciju britanskog nuklearnog odvraćanja. Takođe zaključuje saradnju oko Aukusa."

Prvi put potpisan 1958. godine i periodično obnavljan nekoliko puta od tada, MDA je centralni stub "posebnih odnosa" Britanije i SAD i smatra se jedinstvenim sporazumom među državama sa nuklearnim oružjem zbog stepena zavisnosti i tehničke integracije.

Pakt - poslednji put obnovljen 2014. na 10-godišnji rok koji ističe u decembru - dozvoljava razmenu nuklearnih tehnologija i informacija, ali ne i nuklearno oružje ili kontrolu nad njim. Zvaničnici kažu da sporazum omogućava da se osigura bezbednost nuklearnog oružja i motora na nuklearni pogon dve zemlje.

image