Svet

Izrael besan zbog britanskog embarga na izvoz oružja: Nagradili ste Hamas

Uprkos tome što jevrejska država iz Ujedinjenog Kraljevstva uvozi samo jedan odsto oružja, najavljeni embargo mogao bi da joj pomrsi račune
Izrael besan zbog britanskog embarga na izvoz oružja: Nagradili ste Hamas© Uriel Sinai/Getty Images

Izrael je optužio Veliku Britaniju da je nagradila pripadnike Hamasa, nakon što je ta država objavila planove da suspenduje neke od dozvola za izvoz oružja jevrejskoj državi.

Dejvid Lami, ministar spoljnih poslova, rekao je, naime, poslanicima da je dvomesečna revizija otkrila "jasan rizik" da bi se oružje Velike Britanije moglo koristiti prilikom ozbiljnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava i najavio da će Britanija odmah suspendovati 30 postojećih dozvola za izvoz oružja Izraelu, uključujući komponente za vojne avione, helikoptere i dronove.

Visoki izraelski zvaničnik rekao je za "Telegraf" da je odluka Ujedinjenog Kraljevstva "nagrada za Hamas", koja je usledila istog dana kada je sahranjeno šest talaca čija su tela pronađena u tunelima ove grupe. Reagovao je i deo Britanaca- nezadovoljan što je vlada, kako smatraju, ovu odluku donela na zahtev propalestinskih aktivista.

Vašington tvrdi da nema osnova za obustavu izvoza oružja, iako je jedan od zvaničnika američke administracije ukazao na različite pravne standarde u vezi sa prodajom oružja u Velikoj Britaniji. On je nagovestio i da, oko te odluke, nema animoziteta između Bele kuće i Dauning strita. 

"Ovo se dešava u vreme kada vodimo rat na sedam različitih frontova – rat koji je pokrenula divlja teroristička organizacija, ničim izazvana. U vreme kada oplakujemo šest talaca koje je Hamas hladnokrvno pogubio unutar tunela u Gazi. U vreme kada se borimo da vratimo kući 101 taoca", žali se Joav Galant, izraelski ministar odbrane.

Visoki izraelski zvaničnik rekao je za Telegraf da je Izrael "besan" zbog odluke Britanaca i da bi ta država trebalo da razmisli o "signalu koji šalje svetu".

Glavni rabin, Efraim Mirvis, rekao je takođe, da je neverovatno da je britanska vlada, "bliski strateški saveznik Izraela", najavila delimičnu suspenziju dozvola za oružje, "u vreme kada Izrael vodi rat za svoj opstanak na sedam frontova".

"Nažalost, ova najava će poslužiti da ohrabri naše zajedničke neprijatelje. To neće pomoći da se obezbedi oslobađanje preostalog 101 taoca, niti će doprineti mirnoj budućnosti koju želimo i za koju se molimo, za sve ljude u regionu i šire", ukazao je.

Tokom opšte izborne kampanje, laburisti su se suočili sa pritiskom propalestinskih aktivista da zauzmu oštriji stav prema Izraelu kako bi osvojili mesta u kojima je većinska muslimanska populacija.

Konzervativci su u ponedeljak uveče optužili Vladu da je odlukom o prodaji oružja samo "umirila" tvrdu levicu.

Veće jevrejskog rukovodstva je saopštilo da bi Lamijeva odluka "mogla da dovede u opasnost dugotrajno odbrambeno i obaveštajno partnerstvo Ujedinjenog Kraljevstva i Izraela, koje je ključno za vlastitu sigurnost Velike Britanije".

Uprkos ljutnji u Izraelu zbog te odluke, ne veruje se da zemlja planira diplomatsku reakciju na takav potez.

Velika Britanija je od 2008. izvezla oružje u Izrael u vrednosti od preko 576 miliona funti, izdavši 108 dozvola za izvoz oružja između 7. oktobra 2023. i 31. maja ove godine.

Izvoz, koji je 2023. iznosio 18,2 miliona funti, kreće se od komponenti za podmornice, helikoptere, borbene avione F-15, F-16 i F-35, kao i nevojnu opremu, poput opreme za telekomunikacije i hemijsku proizvodnju.

F-35 su posebno važni jer povećavaju izraelsku vojnu vazdušnu superiornost u regionu, budući da je to, kako "Telegraf" podseća, jedina zemlja na Bliskom istoku koja poseduje te lovce.

Izrael uvozi oko 69 odsto svog oružja iz SAD i manje od jednog procenta iz Velike Britanije, ali stručnjaci veruju da bi embargo na oružje ipak mogao imati "kritične implikacije" i dugotrajne posledice za izraelsku vojsku.

image