Misteriozna lobi grupa "teška" 6 miliona evra plaća EU zvaničnicima boravak u otmenim hotelima

Sa članarinama za koje se kaže da iznose oko 50.000 evra, ogromno povećanje budžeta Eurofija izaziva zabrinutost zbog njihovog uticaja na kreiranje finansijske politike EU

Samoproglašena analitičarska grupa koja kompanijama nudi pristup EU zvaničnicima zaradila je skoro šest miliona evra od finansijskog sektora, otkriva "Politiko".

Sam obim prihoda Eurofija sada ga čini jednom od najvećih grupa koje lobiraju u EU - uprkos tome što ima samo tri zaposlena sa punim radnim vremenom i nijedan javno dostupan račun.

Glavna operacija Eurofija je organizovanje ekstravagantnih događaja iza zatvorenih vrata - dva puta godišnje uoči sastanaka ministara finansija EU - koji privlače najviše evropske zvaničnike, centralne banke i finansijske insajdere.

Visoki članovi Evropskog parlamenta sa uticajnim ulogama u finansijskom zakonodavstvu otkrili su da je Eurofi platio njihove boravke u hotelima i neka njihova putovanja.

Organizacija je dostigla budžet od 5,7 miliona evra 2023. kroz članarine svojih članova, među kojima su najveće banke, berze i tehnološki giganti poput "Blekroka", "Goldman Saksa", "Amerikan ekspresa", pokazuju javno dostupni podaci.

Situacija izaziva zabrinutost oko prirode lobiranja u EU: ko plaća i koliko - i kakav uticaj kupuje njihov novac? Uticaj finansijskog sektora u Briselu bio je vidljiv poslednjih godina kroz popuštanje pravila za banke i osiguravajuće kuće i ublažavanje reformi koje bi mogle naštetiti interesima sektora.

Eurofi insistira da ne predstavlja interese finansijskog sektora, već samo predstavlja platformu za diskusiju. Ali njihova finansijska moć sada ih čini jednom od najvećih lobističkih organizacija u Briselu, odmah iza tehnoloških giganata kao što su "Gugl" i "Epl", koji su uložili ogromne resurse da utiču na briselsku mašineriju.

Grupa može da se pohvali članstvom više od 100 finansijskih igrača i budžetom koji je porastao za skoro 50 procenata od poslednje raspoložive brojke od 3,9 miliona evra za 2020.

To znači da ima više resursa od velikih bankarskih lobija, moćnog lobija farmaceutske industrije (Evropska federacija farmaceutskih industrija i udruženja) i poslovne grupe "Biznis Jurop".

Eurofi insistira da "ne zastupa komercijalne interese" i da deluje "iz perspektive opšteg interesa za unapređenje celokupnog finansijskog tržišta".

Borci za transparentnost kažu da je to u suprotnosti sa činjenicom da grupu finansiraju ogromne finansijske kompanije poput "Amazona" i "Džej Pi Morgana", koje plaćaju Eurofiju za "privilegiju" da sateraju u ćošak regulatore na njihovim konferencijama.

Eurofi naplaćuje članarinu 50.000 evra, kažu finansijski insajderi. Sto na svečanoj večeri, prostorija za sastanke ili mesto za generalnog direktora na panelu naplaćuju se dodatno.

Uprkos kritikama zbog troškova i nedostatka transparentnosti, zvaničnici EU - naročito oni koji mogu da utiču na finansijsku politiku bloka - nastavljaju da prisustvuju njihovim koferencijama.