Svet

"Forbs": Ukrajinskim trupama južno od Pokrovska preti opkoljavanje

Delovi četiri brigade ukrajinske vojske se zbog napredovanja ruske vojske u DNR nalaze u nezavidnom položaju
"Forbs": Ukrajinskim trupama južno od Pokrovska preti opkoljavanjeGetty © Kostiantyn Liberov/Libkos

Napredovanje ruske vojske ka Pokrovsku ne ugrožava samo ovaj grad, njegove linije snabdevanja i ukrajinske jedinice raspoređene u njemu, već dovodi u opasnost i ukrajinske trupe južno od Pokrovska, piše "Forbs".

Kako se navodi, ruske snage koje potencijalno imaju desetine hiljada trupa su se približile na oko 10 kilometara od Pokrovska, istovremeno zaobilazeći ukrajinske trupe na liniji koja se proteže od sela Memrik niz reku Volčja, koja teče od severa ka jugu na oko pet kilometra istočno od Memrika.

Kao rezultat toga, nastala je izbočina koja štrči ka istoku, odnosno ka ruskoj liniji fronta, a uz nekoliko odlučnih manevara ruske vojske, ova izbočina mogla bi se pretvoriti u zamku za stotine ukrajinskih vojnika.

Unutar nje nalaze se delovi 59. motorizovane brigade, 68. "jeger" (lake pešadijske) brigade,117. brigade teritorijalne odbrane i 15. brigade Nacionalne garde. U pitanju su značajne snage, čija sudbina zavisi od 25. vazdušno-jurišne brigade koja se trenutno bori za selo Ukrajinsk, severozapadno od izbočine.

Ukoliko 25. brigada, opremljena borbenim vozilima pešadije "marder" nemačke proizvodnje, "ne zaustavi neprijatelja kod Ukrajinska, povlačenje bi moglo dovesti do padanja u neprijateljsko okruženje", upozorava Ukrajinski centar za odbrambene strategije.

To znači da bi delovi bar četiri brigade ukrajinske vojske bili opkoljeni južno od Pokrovska, piše izrazito proukrajinski američki list i dodaje da je povlačenje Ukrajinaca možda već pokrenuto, što bi bio dobar potez ukrajinske komande.

"Bilo bi preporučljivo da se povuku iz tog područja pre nego što im ruske snage preseku puteve za snabdevanje i povlačenje", navodi proukrajinski Konflikt intelidžens tim, dodajući da bi ukrajinska vojska mogla da ispravi liniju odbrane i napravi utvrđenja nekoliko kilometara zapadno.

Prema oceni "Forbsa", napuštanje izbočine bi značilo predaju oko 77 km² teritorije ruskoj vojsci, ali bi sačuvalo čitave bataljone ukrajinske vojske u presudnom trenutku. Iako bi to doprinelo odbrani samog grada Pokrovska, položaji ukrajinske vojske oko ovog grada su "krhki".

"Ostalo je malo vojnika. Toliko malo da bi se gubitak delova četiri brigade unutar izbočine mogao pokazati katastrofalnim za Ukrajince. U isto vreme, uspešna evakuacija tih skoro opkoljenih trupa mogla bi da učvrsti ispravljenu i skraćenu ukrajinsku liniju odbrane", zaključuje američki list.

image