Svet

Nestao u oblaku dima: Kako je nemački projekat legalizacije marihuane propao

Birokratija, politika i pravila skršili su nemačke planove u prah - i otvorili tržište za dilere
Nestao u oblaku dima: Kako je nemački projekat legalizacije marihuane propaoGetty © Michele Tantussi / Stringer

Dugo najavljivana legalizacija kanabisa u Nemačkoj nije uspela da ispuni jedno od najvećih obećanja vladajuće koalicije - iskorenjivanje crnog tržišta.

Kada je uveden ranije ove godine, ministar zdravlja Karl Lauterbah tvrdio je da će zakon "ostaviti dilere bez posla" i biti oružje u borbi protiv bandi koje prodaju opasniju i često hemijski tretiranu "travu".

Ali zbog birokratije, političke nevoljnosti i EU, samo su dileri imali koristi od rekalsiranih pravila, piše "Politiko".

Od 1. aprila odrasli mogu da poseduju do 25 grama kanabisa i da uzgajaju najviše tri biljke kod kuće. A od jula, Nemačka je takođe dozvolila "kanabis klubove", gde do 500 odraslih mogu da postanu članovi i uzgajaju i nabavljaju kanabis za ličnu upotrebu.

Problem je u tome što je sada legalno šetati ulicom sa nekoliko grama marihuane u džepu, ali nije legalno kupovati "travu" u Nemačkoj, što ostavlja dilerima širok prostor da "popuni praznine".

"Kanabis kojim se ilegalno trguje i dalje uglavnom dolazi iz Maroka (hašiš) i Španije (marihuana) i transportuje se u Nemačku kamionima preko Francuske, Belgije i Holandije ili se ovde proizvodi u ilegalnim zatvorenim plantažama", rečeno je za "Politiko" iz nemačkog Saveznog ureda kriminalističke policije (BKA).

Federalno ministarstvo zdravlja snažno poriče da je njegov opušteniji pristup marihuani podstakao crno tržište. "Mi izričito ne delimo ovu kritiku", rekao je portparol ministarstva za "Politiko".

Legalizacija kanabisa bila je deo sporazuma između trostranačke koalicione vlade i finalizovana je pre oko šest meseci. Problem je što se zbog licence i trome i ogromne birokratije "kanabis klubovi" nisu prošilili koliko se očekivalo.

Kada su liberali i zeleni formirali koaliciju sa socijaldemokratama, videli su istorijsku priliku da Nemačka postane prva zemlja u Evropi koja je legalizovala komercijalnu prodaju droge. To obećanje su upisali u svoj koalicioni sporazum sa socijaldemokratama.

Ideja je bila da se samo legalnom alternativom može boriti protiv crnog tržišta. Projekat je ubrzo naišao na velike prepreke, posebno u Evropi.

Zemlje EU su podeljene u tom pitanju, a neke, uključujući Španiju, Holandiju i Austriju, imaju liberalniji pristup, dok su zemlje poput Francuske restriktivne.

Ali evropske pravne barijere su, posebno, brzo učinile Berlin nervoznim.

Prodaja droge (uključujući kanabis) je zabranjena širom EU, kao i njena proizvodnja i prekogranična trgovina. Suočeni sa pravnom katastrofom, Lauterbah i koalicija odlučili su da podele zakon na etape.

Odlučili su da prvo legalizuju potrošnju i privatno gajenje droge, a da odlože planiranu komercijalnu prodaju i proizvodnju, što je malo verovatno da će biti realizovano u ovom sazivu vlade.

Prvobitno obećanje koalicije je stoga svedeno na oblačić dima.

Legalizacija marihuane mogla bi sveukupno da nestane u oblaku dima budući da je malo verovatno da će preživeti promenu vlade koju predvode konzervativci posle izbora sledeće godine, za šta ankete kažu da će se desiti.

image