Kako je jedan transparent razotkrio proevropske "borce protiv litijuma"

"Ni grumen rude EU okupatoru", poručio je deo učesnika protesta protiv "Rio Tinta". Nekim od njihovih saboraca se to nije ni najmanje dopalo pa su skupovi nazvani "antizapadnim"

Bilo je to poput one priče kad je čovek povikao: "Dobar dan, zla ženo", a jedna od njih se, u tome prepoznala, pa skočila i upitala:"Otkud ti znaš da sam ja zla".

Isto tako su i, kada je na protestima protiv iskopavanja litijuma prikazan transparent "Ni grumen rude EU okupatoru, Rio Tinto marš iz Srbije", poskakali brojni proevropski aktivisti, da nas ubede kako Evropska unija nije zla.

Pokazali su nam, međutim, samo da su u velikoj meri istinite reči portparola ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove - postoje, izgleda, "pseudodemokratski krugovi", koji kako ona tvrdi "cinično nastoje da zloupotrebe prirodnu zabrinutost građana" u vezi sa iskopavanjem litijuma.

Jer, zajedništvo u borbi za zaštitu prirode potrajalo je samo dok u pitanje nije dovedena alfa i omega postojanja evroatlantista – Evropska unija. A ona je preča od ekologije, preča i od Srbije. Svi oni koji bi se usudili da kažu kako je "vrli Zapad" zapravo okupator, samo su pod "ruskim malignim uticajem". I nemaju pravo da protestuju.

Kao da je, u tim demokratskim svetovima, ne daj Bože zabranjena sloboda mišljenja koja nije u skladu sa evropskim interesima. Jer zašto bi inače, evroskeptike toliko napadali ako je cilj i njih, "evrofila", da vrata Srbije za "Rio Tinto" ostanu zatvorena? Ako im oni, koji EU vide kao okupatora, toliko smetaju, može li se onda posumnjati da njihovi interesi nisu samo ekološki, već da su se borbi za zaštitu životne sredine "prilepili" iz nekih drugih ciljeva? Nisu li oni, ako su se već toliko uznemirili zbog jednog transparenta - poput one "zle žene" sa početka priče?

Pokret "Eko straža" jedan od najglasnijih u borbi protiv litijuma brže-bolje se, ničim izazvan ogradio od ovog transparenta, a čitavi protesti su provučeni kroz mulj proevropskih tviter profila. Samo zbog "zabranjenog" izraza "EU okupatori".

"Protest koji napiše: 'EU okupatoru…' pored toga što negira činjenice i agresivno ne dozvoljava razgovor, te okuplja opskurne likove kao govornike teorija zavera treba da se održava i da izrazi glasno šta ima. Meni samo mesto nije tu niti bih tako nešto podržao", s evroatlantskih visina pojašnjava svojim pratiocima Naim Leo Beširi, podjednako ubedljivo kako nas je svojevremeno podučavao i da je NATO "odbrambeni savez".

Na komentar jednog od pratilaca da je problem u tome što je Evropska komisija "pravila katastrofalne korake", analitičar odgovara u svom stilu: problem je ruska antizapadna propaganda. A Naim Leo se dobro razume u ta propagandna posla - to nam je pokazao kada se "zaklinjao" da NATO nije u sukobu s Rusijom, a da je sve drugo "propaganda".

To što su se litijumom otvoreno bavili evropski zvaničnici- počev od Ursule fon der Lajen, pa sve do Olafa Šolca, i što je iste ciljeve, kažu mnogi, imao i Emanuel Makron, jednostavno ne treba uzimati u obzir. Jer dok su evropski lideri najavljivali sjajnu budućnost Srbije osvetljenu litijumskim baterijama, usput, zaboravljajući da pojasne zašto se litijum, kada je već toliko dobar ne rudari u ostatku Evrope, Rusi su, ako je verovati ovom stručnjaku, preuzeli ekološke proteste.

Aktivisti okupljeni oko Partije radikalne levice bili su među demonstrantima koji su nosili "sporni transparent", a na ovakve optužbe, kritičarima odgovaraju nazivajući ih "liberalnom šačicom aktivista".

"Evrointegracioni liberali i NATO lobisti iz redova 'opozicije' u Srbiji optužili su nas i naše prijatelje da smo 'ubačeni elementi', 'KGB plaćenici' i tome slično. Podsećamo da je Rio Tinto plan iskopavanja litijuma direktno podržan i nametnut Srbiji od strane Evropske unije. Očajnički pokušaji liberala da ubede narod da nije problem u celom kapitalističkom sistemu u Srbiji koji je potpuno potčinjen Evropskoj uniji, već isključivo u Aleksandru Vučiću narodu ne piju vodu", ističu oni, dodajući da EU, kroz direktne strane investicije i kredite kontroliše srpsku privredu.

Podvlače i da su EU, SAD i NATO "okupatori Srbije i čitavog Balkana" i tvrde da su transparentom koji su nosili "prosto iskazali narodnu volju", jer "narod je protiv iskopavanja litijuma, narod je protiv diktata Evropske unije".

Ako je taj narod protiv Evropske unije, bolje mu je da ćuti, samo što nam jasno ne kaže ukrofil i prozapadni aktivista, advokat Čedomir Stojković, koji ističe da je sporni transparent pokazatelj kako "antievropski elementi preuzimaju proteste protiv litijuma i Rio Tinta".

"Ti elementi u Srbiji su uvek organizovani od strane Kremlja. A to organizovanje nikad ne može da prođe bez podrške vlade Srbije. Protesti sa ovakvim porukama direktno rade u korist Vučića koji se sada u Evropi predstavlja kao opcija koja je prihvatljivija u odnosu na ovu alternativu. Pomažete diktatoru da se predstavi kao Evropljanin! A da je moguće promeniti vlast bez pomoći - već bi to uradili", ističe advokat čija je kancelarija uvela sankcije Rusiji.

Penzionisana političar Vesna Pešić, međutim, iako liberalna zamalo kao Čedomir, ima potpuno drugačiji stav.

"Skroz grešite, jer ste zadrti. Sve vam je Kremlj, nema drugo. Valjda i mi domoroci možemo da čuvamo našu zemlju od Šolca i fon Lajden, kob**e jedne koja se obratila Vučiću sa 'dragi Aleksandre, čestitam vam na reformama'! Ti vaši mnogo vole krimose i diktatore, baš kao i Putin", tvrdi Pešićeva.

Čedomir Stojković, koga ovih dana naročito potresa najavljeni susret ministra Vulina sa ruskim predsednikom Putinom, ali izjava Vučića da Kurti planira etničko čišćenje Srba, dovoljno je strpljiv da Pešićevoj pojasni da je izraz "EU okupatori" strateška komunikacija koju koristi "Ruska Federacija radi podsticanja anti-EU raspoloženja u ciljanim zemljama i to je vrlo geopolitička, a ne ekološka poruka".

"Dok je veliki deo građana pod medijskom paljbom objektivno zabrinut zbog mogućeg iskopavanja litijuma kroz maglu se naziru pravi ciljevi i organizatori protesta. Anti-EU protesti upakovani u agresivnu kampanju protiv svakog ko i pomisli da bi glavnu reč trebalo da struka", pokušava da obrne priču i Dragan Šutanovac, bivši predsednik DS-a.

"Beskonačnu mudrost", nekadašnji ministar odbrane, crpi iz medija pod kontrolom Vladimira Zelenskog, koji, gle čuda, za srpske proteste, takođe krive Ruse. Tako je, Šutanovac podelio tekst ukrajinskog portala "Gildhol" u kome se tvrdi kako "Rusija verovatno stoji iza protesta protiv sporazuma Srbije sa Evropskom unijom o iskopavanju litijuma jer je široka grupa aktera povezanih sa Rusijom uključena u okupljanje demonstranata, uključujući masovne medije, političke stranke i ekstremističke organizacije".

Pre će biti, međutim, da je, i kad je reč o ovom tekstu, ali i gnevu domaćih evroatlantista, ovde samo u pitanju još jedna povika "eno lopova". Ne gledajte šta EU radi, pogledajte ka istoku - poručuju nam proevropski borci protiv litijuma. Jer, ako pogledamo dovoljno daleko, čak tamo prema Moskvi - možda nećemo videti kako je jedan obični transparent raskrinkao interesne grupe koje nemaju nikakve veze sa ekologijom.