Svet

Bela kuća: Časna reč, Kamala Haris je spoljnopolitički mag iz senke

Bajdenova administracija pokušava da nadoknadi tri godine guranja Harisove u zapećak
Bela kuća: Časna reč, Kamala Haris je spoljnopolitički mag iz senkeGetty © Scott Olson / Staff

Bela kuća sve više reklamira ulogu potpredsednice Kamale Haris u spoljnoj politici od odluke predsednika Džozea Bajdena da odustane od kandidature za reizbor, piše "Politiko" pozivajući se na transkripte i druga zvanična dokumenta.

Tako je Kamala Haris poimence pomenuta da se pridružila telefonskom razgovoru Bajdena sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom (interesantno je da od 7. oktobra do 25. jula nijednom nije pomenuta da je učestvovala u razgovorima Bajden-Netanjahu), a savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan nije propustio da je pomene na konferenciji za novinare u Kini.

Na pitanje da li se kineski lider Si Đinping raspitivao o stavovima Kamale Haris o Kini, Salivan je umesto toga "trubio" o njenom doprinosu azijskoj strategiji administracije.

"Potpredsednica Haris je bila centralni član Bajdenovog spoljnopolitičkog tima, vodeći član i bila je deo dizajna i izvršenja ukupne strategije u Indo-Pacifiku", rekao je Salivan novinarima.

Pominjanje Kamale Haris, ili bilo kog potpredsednika poimence je neuobičajeno i sugeriše da Bela kuća posle tri godine ignorisanja pokušava da joj da na kredibilitetu dok se suočava sa pitanjima o sposobnosti da upravlja međunarodnim poslovima i iskusnim protivnikom u vidu bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Da bi joj popravili imidž, zvaničnici Bele kuće uz pomoć mejnstrim medija sada forsiraju narativ da je donedavno nevidljiva Harisova zapravo bila "vladar iz senke" i osoba koja je uticala na najvažnije spoljnopolitičke odluke administracije - od prebacivanja avganistanskih izbeglica na Filipine, preko američkih i savezničkih akcija u Indo-Pacifiku i razmene zatvorenika sa Rusijom, do mirovnih pregovora na Bliskom istoku.

Koliko dobro pamćenje imaju američki birači, ostaje da se vidi.

image