Svet

Kako su neonacisti sprečili (još veći) uspeh AfD-a u Saksoniji

Da su birači stranaka priznati kao neonacisti glasali za AFD, osvojili bi neverovatnih tri procenta više - i time bi pobedili na izborima u Saksoniji.
Kako su neonacisti sprečili (još veći) uspeh AfD-a u Saksoniji© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Nemačka stranka Alternativa za Nemačku (AfD) vodi na izborima za parlament u saveznoj pokrajini Tiringiji, dok na izborima u Saksoniji vodi opoziciona Hrišćansko-demokratska unija (CDU), a sa malim zaostakom sledi je AfD, pokazuju rezultati izlaznih anketa.

Demohrišćani Mihaela Krečmera osvojili su 31,9 odsto glasova. Sledi AfD sa 30,6 odsto, za dlaku ostavljajući manjinu koja je blokirala izbore u državnom parlamentu, piše "Bild".

Ko je ukrao AfD-u odlučujuće glasove za pobedu?

Član Bundestaga iz redova AfD-a Martin Sihert požalio se na ovu okolnost na Iksu.

Prema računici, "Slobodni Sasi" – desničarski ekstremisti i priznati neonacisti – osvojili su 2,2 odsto na izborima. "Savez Nemačke" i "Unija vrednosti" dobili su po 0,3 odsto, a "Osnovna demokratska partija Nemačke" dobila je 0,2 odsto.

Kako je rekao Sihert, nijedna stranka i grupa nije ušla u parlament i dodao da su njihovi birači u nedelju glasali za AfD, osvojila bi neverovatnih tri procenta više - i time bi pobedili na izborima u Saksoniji.

Pored toga, AfD bi imao manjinu sa više od 40 mesta u parlamentu.

"Da je tri odsto glasalo za AfD, onda bi AfD imao više od trećine mesta u parlamentu, neophodnih, na primer, da bi se zaustavile ustavne promene starih partija", objavio je Sihert na Iksu.

image