Predsednik bez aviona: Kako je Vašington opet pogazio međunarodno pravo

Nema šta Vašington nije uradio protiv venecuelanskog predsednika Madura, ipak, sada je otišao korak dalje koji bi mogao da bude put bez povratka

Čitavu artiljeriju sankcija Sjedinjene Američke Države upotrebile su protiv predsednika Venecuele Nikolasa Madura, a kad su uvideli da ni to ne pomaže, čak dva puta su njegove političke protivkandidate proglasili za pobednike izbora.

Dok je svet već i zaboravio na samoproglašenog predsednika Huana Gvaida, za novog pobednika izbora sada je proglašen Edmund Gonzales Uruti.

Ni to nije pomoglo. Zato je Vašington juče otišao korak dalje – oduzeo je predsednički avion Maduru.

Akcija je formalno sporvedena pozivajući se na odluku o sankcijama iz 2019. godine po kojima je američkim firmama zabranjeno da posluju sa osobama koje rade za Vladu Venecuele.

Kako je saopštilo američko Ministarstvo pravde, istražitelji su još 2022. godine pratili kupovinu aviona koju je navodno obavila finktivna kompanija sa Kariba za avion "falkon" 900 EKS vredan 13 miliona dolara.

Preko Kariba je avion i dospeo u Venecuelu. Saopšteno je i da je Vašington pratio kako avion pod brojem T7-ESPRT leti u i iz vojnih baza u Venecueli, kao i sâm predsednik u zvanične posete drugim državama.

Dakle, sve vreme je Maduro koristio avion, ali je Vašington baš juče rešio da umeša prste, i to nešto više od mesec dana otkako su proglašeni rezultati izbora u Venecueli, kad je postalo jasno da je Maduro osvojio treći mandat.

Postavlja se pitanje zašto je Amerika baš sada zaplenila predsednički avion i da li bi bilo drugačije da je na izborima pobedio miljenik Zapada.

"Nije važno koliko su privatni avioni fensi ili koliko su moćni zvaničnici – mi ćemo nemilosrdno raditi sa našim partnerima ovde i širom sveta da identifikujemo i vratimo svaki avion koji je ilegalno prokrijumčaren van Sjedinjenih Država", poručio je pomoćnik sekretara iz Ministarstva trgovine Metju S. Akselrod u saopštenju Stejt departmenta.

Koliko je ova odluka zasnovana na poštovanju međunarodnog prava i da li je potrebno objašnjavati koliko nije?

Amerika je izgradila umesto međunarodnog prava poredak zasnovan na pravilima, a postoji samo jedno pravilo – kako nama odgovara i kad nam odgovara, kaže profesor sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Branislav Ristivojević.

"Nema tu nikakvog međunarodnog prava, došli su u situaciju da uzmu državni venecuelanski avion, jer im se može", kaže Ristivojević za RT Balkan.

Napominje da je u pitanju razgradnja međunarodnog prava, poretka u kojem se tuđe vlasništvo uvažava i poštuje jer se očekuje da će sutra i ti drugi poštovati vaše vlasništvo.

"Već dugo Amerika ne poštuje međunarodno pravo i zato su izgradili antiporedak, na šta je ukazao i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Takav antiporedak se najčešće obije o glavu onome ko pokušava da ga izgradi", ocenjuje naš sagovornik.

Ukazuje na to da Amerika ne poštuje međunarodno pravo ni u daleko važnijim stvarima, pa je teško očekivati da će se drugačije ponašati kada je u pitanju državni avion.

"Može im se pa otimaju, ali će tako i izgubiti sve", zaključuje Ristivojević.

Da Vašington ne oseća potrebu da poštuje međunarodno pravo, dovoljno je prisetiti se Monroove doktrine koju je još u 19. veku američki predsednik formulisao, a po kojoj je čitava zapadna hemisfera "američko dvorište".

Pod prividnom borbom protiv evropskog kolonijalizma, Amerika je godinama sprovodila vojne intervencije, blokade, sankcije, finansirala prevrate i oružane pobune širom latinoameričkih zemalja.

A ko se suprotstavi takvim pronositeljima slobode, prava i demokratije, moraće da putuje bez aviona.