Svet

Dan ostavki u Kijevu: Zelenski razrešio zamenika šefa kabineta, ministri se opraštaju od fotelja

Šef parlamentarne frakcije "Sluga naroda" Dejvid Arakamija najavio je da će sutra biti dan ostavki. Prema njegovim rečima, više od 50 odsto kabineta će biti promenjeno
Dan ostavki u Kijevu: Zelenski razrešio zamenika šefa kabineta, ministri se opraštaju od fotelja© Kirill Chubotin/Keystone Press Agency

Vladimir Zelenski razrešio je ukazom Rostislava Šurmu sa mesta zamenika šefa svog kabineta.

Kako je objavljeno na sajtu ukrajinskog predsedništva, ukaz je potpisan danas.

Takođe, potpredsednica Vlade za evropske integracije Ukrajine Olga Stefanišina podnela je danas ostavku na tu funkciju, saopštio je predsednik Vrhovne rade Ruslan Stefančuk.

"Vrhovna rada Ukrajine primila je pismo o ostavci O. V. Stefanišine, potpredsednice Vlade Ukrajine za evropske i evroatlantske integracije", objavio je Stefančuk na Fejsbuku.

Njena ostavka biće razmatrana na jednoj od narednih sednica, dodao je on.

Ministar strateške industrije Ukrajine Oleksandar Kamišin, ministar pravde Denis Maljusik, ministar zaštite životne sredine i prirodnih resursa Ruslan Strilc i šef Fonda državne imovine Vitalij Kovalj takođe su danas podneli ostavke, prenosi Tanjug. 

Šef parlamentarne frakcije "Sluga naroda" Dejvid Arakamija najavio je da će sutra biti dan ostavki. Prema njegovim rečima, više od 50 odsto kabineta će biti promenjeno.

Zanimljivo da je upravo Rostislav Šurma izneo cifru koju Kijev traži od Zapada za obnovu zemlje. On je u junu kazao da će 40 milijardi dolara za početak rekonstrukcije biti potrebno za nabavku gvožđa i čelika.

Naša vizija je da izgradimo industriju zelenog čelika od 50 miliona tona u Ukrajini", rekao je on.

To bi omogućilo zemlji da postane najjeftiniji svetski dobavljač takozvanog "zelenog" čelika, napravljenog bez upotrebe fosilnih goriva, i da postane velika podrška evropskim naporima da se dekarbonizira, uz značajne investiciije u nove vetroelektrane, solarnu, nukleranu i hidroenergiju.

image