Svet

Italijanski portal: Neprijatelji rata u Ukrajini su pobedili u Tiringiji i Saksoniji

Posle izbora u dve savezne države, italijanski mediji iznose tvrdnje da se u Nemačkoj ponovo stvara klima Vajmarske republike, koja je dovela do uspona Hitlera, tražeći od Evrope da se distancira ne samo od loše Mađarske već i od loše Nemačke
Italijanski portal: Neprijatelji rata u Ukrajini su pobedili u Tiringiji i SaksonijiGetty © Hannes P Albert/picture alliance via Getty Images

Nemačke savezne države Tiringija i Saksonija, sa rezultatima izbora o kojima Italija može samo da sanja, jasno ukazuju da Nemci žele korenite promene, piše italijanski sajt "Elektomagacine".

U Tiringiji je pobedila desničarska Altenativa za Nemačku (AfD), koja je osvojila drugo mesto u Saksoniji, gde je praktično u rangu sa konzervativnom Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU). Na trećem mestu je Savez Sare Vagenkneht (BSV), koji predstavlja levicu koja nema nikakve veze sa italijanskom opozicijom.

I AfD i BSV su protiv divlje imigracije i za repatrijaciju ilegalnih imigranata.

Nije slučajno što italijanske televizije iznose tvrdnje da se u Nemačkoj ponovo stvara klima Vajmarske republike, koja je dovela do uspona Hitlera. S obzirom na bliskost Sare Vagenkneht sa komunistom Markom Ricom, ovo bi moglo da predstavlja veoma loš primer za Italiju.

Sada će, naravno, partije "dobrih momaka" da učine sve da ignorišu volju trećine glasača koji su glasali za AfD. Njihovi pogledi na demokratiju se kose sa stvarnošću.

Kako da se izvučemo iz ovoga? To neće biti lako. CDU bi se čak mogao ujediniti sa BSV-om, ali sledeći politiku koja bi nanela nove štete saveznoj vladi. Zato što su i lokalni lider CDU i lider BSV protiv rata koji se vodi u Ukrajini i protiv sankcija Rusiji.

Kako zaključuje "Elektomagacine", liberalni novinar Pjetro Senaldi je zbog toga zabrinut i poziva Evropu da se distancira ne samo od "loše Mađarske", već i od "loše Nemačke", čiji istočni deo više ne želi da se povinuje Vašingtonu, za razliku od "dobre vlade" Italije, čija se uloga svodi na ulogu američkih batlera.

image