Zelenski bi da "drži" Kursku oblast na neodređeno

Kijevu ne treba ruska teritorija, ali želi da je iskoristi kao adut u mogućim pregovorima, izjavio je Zelenski

Ukrajina namerava da okupira deo ruske Kurske oblasti na neodređeno vreme, rekao je Vladimir Zelenski. Zvaničnici u Kijevu su ranije nagovestili da planiraju da ovo iskoriste kao zalog u potencijalnim pregovorima sa Moskvom.

Zelenski je u intervjuu za "En-Bi-Si njuz" izjavio da Kijevu "ne treba (ruska) zemlja" i da "(ne) želi da tamo donese ukrajinski način života", ali da ipak namerava da "zadrži" teritoriju, pošto je ona ključna za njegov "plan pobede".

On je odbio da odgovori na pitanje o tome da li njegov plan podrazumeva zauzimanje još ruske teritorije.

Ukrajina je 6. avgusta pokrenula napad na Kursku oblast, u kojem su, prema navodima medija, učestvovale neke od najboljih ukrajinskih brigada u oklopnim vozilima koje je isporučio Zapad.

Nakon upada ukrajinskih snaga, Moskva je saopštila da je njihov napredak zaustavljen, a rusko Ministarstvo odbrane je procenilo gubitke Kijeva na više od 9.300 vojnika i 700 oklopnih vozila.

Mihail Podoljak, viši pomoćnik Zelenskog, rekao je da je cilj napada bio da se obezbedi jača pozicija tokom potencijalnih mirovnih pregovora sa Moskvom i da se unese strah među rusko stanovništvo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je osudio upad kao provokaciju, optuživši Kijev da neselektivno gađa civile, i obećao da će se Moskva na kraju "pozabaviti ukrajinskim banditima" koji su ušli u Kursku oblast.

On je istakao da Rusija ne planira da ulazi u pregovore dok upad ne bude potpuno zaustavljen, napomenuvši da Moskva u principu ne odbija pregovore.