Zahlađenje u odnosima Poljske i Ukrajine: Ništa od članstva u EU bez rešenja pitanja masakra u Voliniji

Kijev treba da sprovede zahtev za ekshumacije u Voliniji ukoliko želi da Varšava nastavi da ga pomaže, u čemu je posebno galantna od početka ruske SVO

Masakr u Voliniji, u kojem je Ukrajinska pobunjenička armija, paravojno krilo nacističke Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN) koju je predvodio zloglasni Stepan Bandera, etnički očistila Poljake u sadašnjoj istočnoj Ukrajini tokom Drugog svetskog rata, počeo je da proganja poljsko-ukrajinske odnose, konstatuje "Euraktiv".

Naime, budući da se Ukrajina godinama oglušuje o zahteve Varšave za ekshumacijom žrtava, te da se s nepoštovanjem odnosi prema žrtvama, tvrdeći da to pitanje treba ostaviti istoričarima, a uz to Banderu danas slavi kao narodnog heroja – u periodu 1943–1944. ubijeno je na desetine hiljada Poljaka – ministar odbrane Vladislav Kosinjak-Kamiš i premijer Donald Tusk istakli su da članstvo Ukrajine u EU zavisi od pravilnog ophođenja prema poljskim žrtvama i rešavanja istorijskih sporova s Poljskom.

"Ukrajina treba da se pobrine da ispuni zahteve Poljske u vezi sa istorijskim zločinima koje je počinila Ukrajinska pobunjenička armija", istakao je Kosinjak-Kamiš za Poljski radio i dodao da budućnost Kijeva u EU zavisi od Varšave.

Uz to je istakao da je Poljska već učinila mnogo da podrži Ukrajinu u njenom sukobu s Rusijom, a ukoliko žele da se ta pomoć nastavi, Kijev treba da počne da ceni napore Varšave.

Ministar je odbacio mogućnost slanja migova 29 koje je tražila Ukrajina rekavši da su ti avioni neophodni za zaštitu poljskog vazdušnog prostora.

Kritikama Ukrajine se potom pridružio i ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski, savetujući Kijev da sprovede zahtev za ekshumacije u Voliniji.

"Ukrajina, naravno, ima određene zahteve prema nama. Ali Poljska će odlučiti da zatvori naredna poglavlja ukrajinskih pregovora sa Evropskom unijom, tako da joj je bolje da to pitanje reši što je pre moguće", rekao je Sikorski za javni servis TVP info.

Iako je Poljska od početka ruske Specijalne operacije bila među najvernijim podržavaocima Ukrajine, sve je više pitanja koja izazivaju sukob između dveju zemalja.

Podsetimo na velike probleme koje je izazvao priliv ukrajinskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na poljsko tržište od 2022. godine, što je rezultiralo velikim protestima poljskih poljoprivrednika početkom godine.