Svet

Američka valuta gubi sjaj: Rusija i Kina prednjače u stvaranju sistema plaćanja koji zaobilaze dolar

Dedolarizacija je postala naročito intenzivna posle 2022, jer su druge zemlje, uključujući i Indiju, postale oprezne i razvijaju sopstvene sisteme plaćanja
Američka valuta gubi sjaj: Rusija i Kina prednjače u stvaranju sistema plaćanja koji zaobilaze dolarGetty © Tom Stoddart/Getty Images

Rusija i njeni trgovinski partneri žele da posluju putem alternativnih sistema plaćanja, koji sve više konkurišu globalnom finansijskom poretku kojim dominira američki dolar, piše sajt "Biznis insajder".

Dedolarizacija je postala intenzivna posebno tokom poslednjih godina, jer su sankcije koje je Zapad uveo protiv Rusije učinile druge zemlje opreznim. U tome su i Rusija i Kina, ali i Rusija i Indija, imale uspeha, konstatuje BI.

Kako tvrde istraživači Sem Buker i Dejvid Vesel, "inovacije u tehnologiji plaćanja mogle bi da smanje ulogu dolara u globalnoj ekonomiji."

Rusija je već 2014. uspostavila sisteme SPFS i Mir. "Postoje rizici u korišćenju globalnih finansijskih mreža", izjavila je Elvira Nabiulina, guvernerka ruske centralne banke.

Nekim ruskim bankama zabranjeno je korišćenje SVIFT sistema. Moskva ima i svoj sopstveni sistem plaćanja, zasnovan na rubljama – Sistem za prenos finansijskih poruka ili SPFS, koji je takođe uspostavljen 2014.

Kako je saopštila Centralna banka Rusije, na kraju 2023. godine, korisnici SPFS-a uključivali su 556 organizacija iz 20 zemalja, od čega su 159 bile iz inostranstva. Posle 2022, korišćenje ovog sistema se više nego udvostručilo.

Kako zaobići dolar

U julu su Rusija i Iran, a to je još jedna zemlja pod sankcijama, napravile sporazum o povezivanju bankarskih sistema. To znači da će ruski platni sistem Mir funkcionisati sa iranskim bankarskim sistemom Šetab, omogućavajući obema državama da lakše trguju.

Kineski međubankarski sistem plaćanja, ili CIPS, predstavlja alternativni sistem koji koristi kineski juan. Pokrenut 2015. godine, CIPS je u julu imao oko 2.000 učesnika, u poređenju sa 11.000 korisnika SVIFT-a.

Kako tvrdi Kineska centralna banka, tokom 2023. CIPS je obradio preko 6,6 miliona transakcija, ili 17,3 biliona dolara, što je skoro 30 odsto više nego pre godinu dana.

Indija, koja je važan trgovinski partner Rusije, takođe ima svoj sistem – UPI, koji se veoma često koristi, čak i za svakodnevne transakcije.

Ovaj sistem plaćanja nije ograničen samo na Indiju. Nacionalna platna korporacija Indije, sarađuje i sa drugim zemljama, uključujući Francusku, Ujedinjene Arapske Emirate i Singapur.

"Značajno je da se UPI može koristiti za zaobilaženje bankarskog sistema SVIFT, omogućavajući plaćanja sa zemljama kao što je Rusija, čime se slabi američka finansijska hegemonija", napisao je Ejvan Frejdin, analitičar za međunarodne odnose iz Australije.

Takođe, mnoge zemlje rade na stvaranju digitalnih valuta centralne banke (CBDC). Ove valute su slične kriptovalutama, ali ih izdaju centralne banke. Istraživači tvrde da upotreba digitalnih valuta omogućava lakšu trgovinu između zemalja.

I Rusija želi da trguje kriptovalutama, a početak je planiran za 1. septembar. Ruski predsednik Vladimir Putin je u julu izjavio da je Rusija morala da uhvati trenutak da stvori pravni okvir za digitalnu imovinu, pošto se ona sve više koristi za međunarodna plaćanja.

Najzad, tu je i prastara metoda barter trgovine, primećuje BI. Rusija i Kina planiraju da ožive ovu praksu razmene kako bi zaobišle sankcije Zapada. Ovaj način trgovine se praktikovao tokom sovjetske ere.

U avgustu 2022. Avganistan je pregovarao o barter trgovini sa Rusijom, koja će uključivati trgovinu ruskim sirovim naftnim derivatima, u zamenu za suvo grožđe, minerale i lekovito bilje, prenele su RIA Novosti.

Prošle godine, Pakistan je odobrio barter trgovinu za određene robe sa Rusijom. Kina već od 2019. trguje na ovaj način sa Malezijom, a trgovina uključuje prehrambene proizvode, prirodne reurse i vojnu opremu.

image