Svet

Blinken se oglušio o poziv na saslušanje o povlačenju iz Avganistana

Američki državni sekretar neće moći da svedoči poslanicima na dan kada je pozvan, saopštila je njegova kancelarija
Blinken se oglušio o poziv na saslušanje o povlačenju iz AvganistanaGetty © Kevin Dietsch

Državni sekretar SAD Entoni Blinken neće se pojaviti pred Odborom za spoljne poslove Predstavničkog doma kako bi svedočio o haotičnom povlačenju američkih trupa iz Avganistana, saopštila je njegova kancelarija u utorak.

Predsednik Odbora, republikanac iz Teksasa Majkl Mekol, pokušava da navede Blinkena da svedoči od maja. Državni sekretar se "mora se pojaviti pred komitetom 19. septembra 2024. ili će se smatrati krivim za nepoštovanje" Odbora, navodi se u saopštenju koje je objavio Odbor.

U pismu Blinkenu, Mekol je poručio da ga je istraga identifikovala kao "konačnog donosioca odluka" u njegovom odeljenju tokom evakuacije trupa i civila iz Avganistana u avgustu 2021. i da bi svedočenje sekretara moglo da bude od koristi poslanicima u osmišljavanju "potencijalnog zakona koji bi za cilj imao da pomogne u sprečavanju katastrofalnih posledica povlačenja."

Portparol Stejt departmenta Metju Miler je rekao da je Blinken već svedočio o povlačenju pred Kongresom u više navrata, uključujući i pred Odborom za spoljne poslove. Šef američke diplomatije neće biti dostupan 19. septembra, rekao je Miler u izjavi novinarima.

Stejt department je u saopštenju optužio Mekola da je odbacio "razumne alternative" javnom saslušanju i navodi da je "razočaravajuće što je umesto da nastavi da sarađuje sa Stejt departmentom u dobroj veri, Odbor umesto toga izdao još jedan nepotreban sudski poziv".

Povlačenje iz Avganistana inicirala je administracija tadašnjeg predsednika Donalda Trampa, nakon decenija neuspešnih operacija protiv Talibana, na šta je potrošeno stotine milijardi dolara iz državnog budžeta. 

Konačno povlačenje, koje je bilo predmet oštrih kritika republikanaca, odigralo se za vreme administracije Džozefa Bajdena.

U bombaškom napadu Islamske države (IS, ranije ISIS) koji se u Kabulu dogodio tokom povlačenja je ubijeno 13 američkih vojnika. Ubrzo nakon toga, američke snage su ubile 10 civila, uključujući sedmoro dece, u napadu dronom na vozilo humanitarnog radnika, za koje su Amerikanci pogrešno procenili da predstavlja neposrednu pretnju.

Stejt department je prošle godine objavio izveštaj u kojem su nedostatak pripreme za krizu u obe administracije i loša komunikacija sa vladom u Kabulu koju podržavaju SAD navedeni kao razlozi za neuspešno povlačenje. 

Stejt department je u izveštaju u velikoj meri sebe izuzeo iz kritika, tvrdeći da je njegovo osoblje pokazalo "veliku agilnost, odlučnost i posvećenost" u ekstremnim okolnostima.

image