Konačni udarac Netanjahuu možda neće zadati ni Iran ni Hezbolah, već sami Izraelci

Neuspeh izraelske vojske izaziva nervozu čak i izraelskih jastrebova iz njegovog kabineta. Sve je jasnije da je Netanjahuova opsesija uništavanjem Hamasa uzaludna, piše publicista Finijan Kaningem

Javnost u Izraelu se sve odlučnije okreće protiv premijera Benjamina Netanjahua, nakon pronalaženja tela još šestoro ubijenih talaca, za koje Izrael tvrdi da ih ustrelili borci Hamasa, dok Hamas tvrdi da su ubijeni u izraelskom bombardovanju, piše publicista Finijan Kaningem za sajt "Fond strateške kulture".

Izraelski mediji su saopštili da je obdukcija potvrdila da na telima postoje rane od metaka, ali, imajući u vidu poplavu laži o Gazi koje svakodnevno iznose vlasti u Tel Avivu, prava istina se možda nikada neće saznati, dodaje Kaningem.

Izraelska javnost je besna jer su taoci mogli da budu spaseni da je Netanjahu otpočeo pregovore o prekidu vatre sa Hamasom.

Posle 11 meseci žestokog rata u Gazi, izraelsko ogorčenje zbog Netanjahuovog neuspeha dostiglo je tačku ključanja. Tokom vikenda u Tel Avivu i drugim gradovima održani su najveći protesti protiv Netanjahuove politike "pobede nad Hamasom."

Najveći sindikat u zemlji pozvao je na generalni štrajk. "Umesto dogovora o primirju dobijamo vreće sa leševima", izjavio je šef sindikata Histadrut Arnon Bar David. Oko 500.000 demonstranata je u nedelju blokiralo puteve oko Tel Aviva.

I privatne kompanije i javne službe podržavaju proteste. Izraelska ekonomija je na ivici kolapsa zbog već skoro jednogodišnjeg rata u Gazi. Porodice talaca sada optužuju Netanjahua da "igra ruski rulet" sa taocima.

Bes javnosti izazivaju i izveštaji da je ovih šestoro talaca moglo biti oslobođeno pre nekoliko nedelja da je Netanjahu prihvatio sporazum o prekidu vatre, na koji je pristao Hamas.

Tvrdi se da je izraelski premijer sabotirao primirje, u kome su posredovali Egipat i Katar zato što je insistirao na vojnoj kontroli nad granicom Gaze sa Egiptom. Ovo područje je poznato kao Filadelfijski koridor.

Netanjahu izaziva ogorčenje izraelske javnosti

Kada je Hamas započeo ofanzivu 7. oktobra i uzeo oko 250 izraelskih talaca, postojala je široka podrška javnosti Netanjahuovoj odmazdi protiv Palestinaca iz Pojasa Gaze.

Netanjahuov "rat protiv Hamasa" se u međuvremenu pretvorio u pravu katastrofu, navodi Kaningem. Gotovo godinu dana stalnog bombardovanja, kopneni napadi i varvarska opsada 2,3 miliona stanovnika Gaze nije dovela ni do poraza Hamasa, ni do oslobađanja talaca.

Od 250 zarobljenih, izraelska vojska je uspela da spase samo osmoro, dok je oko 40 ubijeno u neselektivnim izraelskim vazdušnim napadima. Pobijeno je i oko 40.000 Palestinaca, od kojih su preko 70 odsto žene i deca.

Prethodno su izraelski vojnici, očigledno greškom, ubili još trojicu talaca.

Hamas je u novembru oslobodio oko 105 talaca u okviru razmene zatvorenika. Još 97 talaca se vode kao nestali.

Hamas tvrdi da će svi taoci biti pušteni, pod uslovom da se postigne prekid vatre i da se izraelske snage potpuno povuku iz Pojasa Gaze. Netanjahu odbija prekid vatre, a njegova nepopustljivost onemogućava postizanje sporazuma.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena tvrdi da želi prekid vatre. Ali, neprekidno snabdevanje Izraela američkim oružjem i ponovljeno zaklinjanje na nepokolebljivu podršku Izraelu, koje ponavljaju i Bajden i Kamala Haris, pa i Donald Tramp, znači da Netanjahu ima odrešene ruke da nastavi sa odmazdom. Ukratko, Vašington je saučesnik u ovom krvoproliću, navodi Kaningem.

Netanjahuu vreme ističe. Neuspeh izraelske vojske izaziva nervozu čak i izraelskih jastrebova iz njegovog kabineta. Sve je jasnije da je Netanjahuova opsesija uništavanjem Hamasa uzaludna.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant, koji je ranije nazivao Palestince "životinjama", u nedelju je izjavio da je "kontrola nad Filadelfijskim koridorom po cenu života talaca velika moralna sramota."

Javnost je zgranuta, jer veruje da Netanjahu uopšte nije zainteresovan za živote Izraelaca. Kako zaključuje Kaningem, on je sada postao "unutrašnji neprijatelj".

Ove nedelje su se Tel Aviv i mnogi gradovi u Izraelu našli pod opsadom stanovnika, a cilj ovih protesta je da izazovu blokadu i zaustave čitav Izrael.

Ironija je u tome što bi, dok se Netanjahuovi američki pokrovitelji plaše od mogućeg napada Irana i Hezbolaha na Izrael, konačni udarac Netanjahuu mogao da zada njegov sopstveni narod.