Svet

Gruzija zabranjuje istopolne brakove i promenu pola; EU odmah obustavila evropske integracije

Brisel upozorava da će konačno usvajanje novih izmena u zakonskoj politici Gruzije dovesti do većih napetosti u odnosima te zemlje i Unije
Gruzija zabranjuje istopolne brakove i promenu pola; EU odmah obustavila evropske integracijeGetty © Aziz Karimov/Getty Images

Parlament Gruzije danas je u drugom čitanju usvojio paket zakonskih izmena o LGBT propagandi u zemlji, a izmene je podržao 81 poslanik, javlja TASS.

Iz Evropske unije su odmah odreagovali, podsetivši da je, zbog novih zakonskih izmena, "proces ulaska Gruzije (u Uniju) faktički zaustavljen". Iz Brisela, takođe, poručuju da pozivaju Gruziju da se vrati na put integracije i da još jednom razmotri zakonske izmene pošto će one dovesti do veće napetosti u odnosima Gruzije i Unije, ukoliko one konačno budu usvojene. 

Šta podrazumevaju izmene zakona o zabrani LGBT propagande?

U skladu sa novim izmenama, Gruzija zabranjuje istopolne brakove, promenu pola (uz pretnju kazne zatvorom od jedne do četiri godine, u slučaju kršenja zakona), LGBT propagandu u obrazovnim ustanovama (za šta je predviđena novčana kazna od oko 532 dolara u slučaju fizičkih lica, i više od 1.400 dolara u slučaju pravnih).

Takođe, zabranjuje se televizijsko emitovanje sadržaja sa scenama istopolnog seksa, kao i plasiranje reklama sa takvim sadržajem. Za distribuciju reklama LGBT tematike, predviđena je kazna od oko 284 dolara za fizička lica, i oko 886 dolara za pravna. 

Na spisku zabrana našlo se i širenje materijala o promeni pola ili homoseksualnim vezama među maloletnicima što podleže novčanoj kazni od oko 355 dolara za fizička lica ili više od hiljadu dolara za pravna lica. 

Gruzija, takođe, zabranjuje javne skupove ili demonstracije sa ciljem promovisanja LGBT tematike, promene pola, incesta i usvajanja dece o kojoj bi brinuli istopolni parovi ili druga lice netradicionalne orijentacije

Svi prekršaju za koje je predviđena novčana kazna, prema novim izmenama zakona, takođe mogu da podrazumevaju i zatvorsku kaznu do dve godine. 

image