Svet

Intenziviranje progona: Bajdenova administracija najavljuje borbu "zakonskim merama" protiv RT

Očekuje se da će američki predsednik danas najaviti "zakonske mere" protiv ruskih kompanija koje se "mešaju u američke izbore"
Intenziviranje progona: Bajdenova administracija najavljuje borbu "zakonskim merama" protiv RTwww.globallookpress.com © Jaap Arriens

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena planira da optuži Rusiju za mešanje u ovogodišnje predsedničke izbore i očekuje se najava "zakonskih mera" protiv onih koji su navodno odgovorni, izvestio je Si-En-En.

RT će biti glavna meta ove akcije, navela je američka mreža, dodajući da zvaničnici u Vašingtonu smatraju da je reč o "ključnom elementu propagandnih aktivnosti Kremlja".

Najavljene akcije protiv RT mogle bi da budu "najznačajniji javni odgovor Bajdenove administracije do sada" na navodne ruske operacije uticaja na američke birače, ističe Si-En-En.

Očekuje se da će američki ministar pravde Merik Garland kasnije danas organizovati sastanak Radne grupe za izborne pretnje Ministarstva pravde, kojoj će prisustvovati visoki rukovodioci organa za sprovođenje zakona, uključujući direktora FBI Kristofera Reja.

Pored RT, očekuje se da će američki zvaničnici imenovati još jednu rusku kompaniju, "Soušl dizajn ejdžensi" (Social Design Agency), koju je američko Ministarstvo finansija ranije već sankcionisalo zbog navodnog "vođenja portala sa lažnim vestima u Evropi u ime ruske vlade", rekla su tri izvora Si-En-Ena.

Američke vlasti su prošlog meseca optužile Iran da stoji iza hakerskih napada na članove izbornih štabova oba vodeća predsednička kandidata na američkim izborima, Donalda Trampa i Kamalu Haris.

image