Svet

Burkina Faso započela izdavanje biometrijskih pasoša bez oznaka EKOVAS-a

Burkina Faso, Niger i Mali zajednički su u januaru objavile da će napustiti 15-članu Ekonomsku zajednicu zapadnoafričkih država
Burkina Faso započela izdavanje biometrijskih pasoša bez oznaka EKOVAS-a© Tanjug/AP Photo

Burkina Faso započela je izdavanje biometrijskih pasoša na kojima nema nikakvih oznaka Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država, odnosno EKOVAS-a nakon što je objavljeno da ta zemlja namerava da napusti taj savez.

"Na ovom pasošu nema logotipa EKOVAS-a. Od januara Burkina Faso odlučila je da se povuče iz ovog tela, a ovo je samo realizacija akcije koju je Burkina Faso već preuzela", rekao je bezbednosni ministar Burkine Faso Mahamadu Sana, prenosi Rojters.

Burkina Faso, Niger i Mali zajednički su u januaru objavile da će napustiti 15-članu Ekonomsku zajednicu zapadnoafričkih država, koja je od tada pokušavala da ubedi sve tri da preispitaju tu odluku.

Organizacija je tada saopštila da bi povlačenje tri zemlje ugrozilo slobodu kretanja i zajedničko tržište 400 miliona ljudi koji žive u bloku.

Otkako su njihove vojske preuzele vlast u seriji državnih udara između 2022. i 2023, tri zemlje su formirale trosmerni pakt za odbranu i saradnju poznat kao Savez država Sahela i prekinule dugogodišnje vojne i diplomatske veze sa zapadnim silama, tražeći umesto toga bliže odnose s Rusijom.

image