Svet

Evropska unija bez dogovora za deveti paket sankcija Rusiji: Svi imaju različit stav

Novi paket sankcija trebalo bi da obuhvati gotovo 200 pojedinaca, kompanija i organizacija
Evropska unija bez dogovora za deveti paket sankcija Rusiji: Svi imaju različit stav© Tanjug/The European Commission

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da zemlje EU još uvek nisu uspele da se dogovore oko devetog paketa sankcija Rusiji.

"Ovo će biti veoma dug i komplikovan sastanak, pošto su Iran i deveti paket sankcija Rusiji na dnevnom redu. Još nismo postigli dogovor, dali smo predlog koji ministri moraju da odobre, međutim, svi imaju različit pristup", rekao je on uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU.

Borelj je izrazio nadu da će nove mere protiv Rusije biti dogovorene danas ili sutra, ali to neće biti lako, jer među članicama postoje različita mišljenja.

Evropska komisija je prošle srede predstavila predloge za novi paket sankcija Rusiji koje predviđaju dodatne mere protiv energetskog sektora, zabranu ulaganja u rudarsku industriju, zabranu izvoza dronova, proširenje izvoznih ograničenja, posebno robe dvostruke namene.

Planirano je uvođenje ličnih sankcija protiv gotovo 200 pojedinaca i organizacija. Reč je o preduzećima vojnog, vojno-industrijskog kompleksa, članovima Državne Dume i Saveta Federacije, ministrima, političkim partijama, šefovima regiona. Četiri TV kanala i tri banke, uključujući Sverusku regionalnu razvojnu banku, takođe bi trebalo da budu predmet sankcija. Očekuje se da će ministri razgovarati i o dopunjavanju fonda od dve milijarde evra za finansiranje kupovine oružja za Ukrajinu.

Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju zbog sukoba u Ukrajini i već je doneo osam paketa sankcija, koji uključuju i lične i sektorske ekonomske restriktivne mere. Kao posledica cene struje, goriva i hrane porasle su u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a ograničenja su zadala ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. U Evropi su sve glasnija mišljenja da antiruske sankcije više pogađaju evropske zemlje nego Moskvu.

image