Šef diplomatije Švedske iznenada podneo ostavku: Švedski vojni instruktori stradali u ruskom udaru?

Tobijas Bilstrom, koji se kao ministar za spoljen poslove zalagao za ulazak Švedske u NATO, potpuno se povlači iz politike

Tobijas Bilstrom, koji se zalagao za pristupanje Švedske NATO-u, najavio je ostavku na mesto ministra spoljnih poslova i svoje povlačenje iz politike, ne objašnjavajući razloge za ovaj potez.

Bilstrom je prvi put izabran u švedski parlament 2002. godine, a za ministra spoljnih poslova imenovan je 2022. godine.

U postu na društenoj platformi Iks u sredu, Bilstrom je saopštio da je obavestio premijera Ulfa Kristersona o svom odlasku "sa mešavinom tuge i ponosa".

"Potpuno ću napustiti politiku", napisao je Bilstrom. "To znači da napuštam i svoje mesto u Riksdagu (švedskom parlamentu). Ono što ću ubuduće da radim je još otvoreno", dodao je, napominjući da ima "samo 50 godina" i da bi mogao da ostavi trag i "u drugim oblastima".

Kao svoje najveće dostignuće u protekle dve godine, Bilstrom je naveo odustajanje Švedske od svoje 200-godišnje neutralnosti i pridruživanje NATO-u "nakon dugog i ponekad izazovnog procesa."

Stokholm je sada deo "saveza zemalja koje podržavaju Ukrajinu" i protive se "ruskom ekspanzionizmu", naveo je švedski ministar.

Prema švedskim medijima, Bilstromov odlazak dolazi kao grom iz vedra neba. Dnevni listovi "Ekpresen" i "Aftonbladet" tvrde da je njegova ostavka uzrokovana sukobom između njega i premijera. Kao moguće uzroke, ove novine su navele sukob oko stava Švedske o sukobu u Gazi, pri čemu se premijer zalaže za "liniju koja je previše prijateljska Izraelu."ć

"Tobijas Bilstrom je imao veoma blisku i dobru saradnju sa premijerom", izjavila je njegova portparolka Ana Erhard.

Kristersonova sekretarka za štampu Siri Steijer je rekla da su ti izveštaji lažni i da "nema sukoba" između njega i premijera.

Bilstrom je bio prvi zamenik predsednika Riksdaga od 2014. do 2017. Pre nego što je preuzeo Ministarstvo spoljnih poslova, obavljao je još dva posla u kabinetu, kao ministar za migraciju i politiku azila (2006-2014) i za zapošljavanje (2010).

Međutim, spekuliše se i da je razlog za Bilstormovu ostavku pogibija švedskih vojnih savetnika u ruskom udaru u Poltavi.

"Možda bi neko mogao da ga pita koliko je švedskih vojnih savetnika poginulo i teško povređeno u ruskom udaru u Poltavi? Naravno, ova ostavka nema apsolutno nikakve veze sa tim, zar ne?", poručio je irski biznismen i novinar Čej Bouvs na Iksu.