Svet

"Politiko": Šta stoji iza sukoba u vrhu režima u Kijevu?

Opozicija u Kijevu optužuje Zelenskog da bira njemu odane ljude u pokušaju da učvrsti ličnu vlast
"Politiko": Šta stoji iza sukoba u vrhu režima u Kijevu?Getty © Aleksandr Gusev/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Vladimir Zelenski izazvao je žestoke reakcije opozicije u Kijevu pošto je započeo najveću rekonstrukciju vlade od početka sukoba u Ukrajini, izveštava "Politiko".

Dok ruske snage napreduju na istoku zemlje, navodi ovaj list, opozicionari optužuju Zelenskog da jača položaj izborom njemu lojalnih ljudi, pokušavajući da konsoliduje svoju ličnu vlast.

"Ove akcije sadašnje vlasti govore o sistematskoj centralizaciji vlasti Zelenskog i njegove kancelarije", izjavila je Ivana Klimpuš Cincadze, poslanica iz opozicione partije "Evropska solidarnost". "Ovaj talas ostavki vladinih zvaničnika govori odo sada najozbiljnijoj krizi u upravljanju zemljom", dodala je.

I ministar inostranih poslova Dmitrij Kuleba je u sredu, iz još nepoznatih razloga, podneo ostavku.

Jedan bivši ukrajinski zvaničnik, koji je zahtevao anonimnost, rekao je da je Kuleba smenjen zbog sukoba sa moćnim šefom kancelarije Zelenskog Andrejom Jermakom. "Svi znaju da su oni u sukobu. Lično sam bio svedok nekih epizoda sukoba Kulebe i Jermaka", dodao je zvaničnik.

Kako je saopštio ovaj zvaničnik, Kuleba je imao direktne kontakte sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok, a Zelenski ne želi da prepusti komunikaciju sa ovim ličnostima nekom u koga nema potpuno poverenje.

Odnosima sa Vašingtonom upravlja kancelarija Zelenskog, posebno Jermak. Ministar odbrane Rustem Umerov je, takođe, blizak sa Bajdenovom administracijom i posebno sa ministrom odbrane Lojdom Ostinom.

I Jermak i Umerov ostaju na svojim funkcijama. Obojica su prošle nedelje posetili Vašington. Savetnici Zelenskog tvrde da je Kuleba učinio veoma malo u protekloj godini da unapredi odnose Kijeva sa Vašingtonom.

"Stil Zelenskog je da povremeno rekonstruiše vladu", izjavio je Vladimir Fesenko, politički analitičar Penta centra za politička istraživanja iz Kijeva. "Aleksandar Kamišin, koji je prošle godine preuzeo Ministarstvo za stratešku industriju, postao je njegov miljenik", dodao je.

Rotacija onih koji se već na vlasti

U sredu je šef partije Zelenskog "Sluga naroda" David Arakamija saopštio je da su poslanici imali sastanak na kome su odlučivali o novim kandidatima.

Sadašnji zamenik ministra spoljnih poslova i bivši zamenik šefa kabineta predsednika Andrej Sibiga preuzeće mesto Kulebe.

Zamenik šefa kabineta predsednika Aleksej Kuleba postaće zamenik premijera i ministar infrastrukture i regionalne politike, dok će Olga Stefanišina postati ministarka pravde i zadržaće mesto zamenika premijera za evropske integracije.

Nikola Točicki iz kabineta Zelenskog postaće novi ministar kulture i informacione politike.

Kamišin će u kabinetu predsednika nastaviti da se bavi pitanjem naoružanja i infrastrukture. Na mestu ministra za strateške industrije zameniće ga Herman Smetanin, sadašnji generalni direktor državne kompanije za oružje "Ukroboronprom".

Međutim, ova obrazloženja opozicija ne prihvata. "U ovom trenutku nije nam potrebna vlada spasa, čak ni vlada nacionalnog jedinstva", rekla je Klimpuš Cincadze. "Pristali bismo da sarađujemo samo ako se ukrajinska vlada vrati vladavini zakona, jer za to ni rat nije opravadanje."

Ukrajina ima dugu istoriju korupcije, a SAD su se ranije zalagale da Kijev učini više u suzbijanju političkih i finansijskih afera, tvrdi "Politiko".

Poslanik iz stranke "Glas" Jaroslav Želežjak kritikovao je to što nema novih lica u objavi na Fejsbuku: "Zelenski kaže da je Ukrajini potrebna nova energija, ali tu uopšte nema novih osoba. Sve ove promene su samo rotacija ljudi koji su već na vlasti."

image