Zelenski otkriva: Zašto je Kuleba podneo ostavku

Šefu ukrajinske diplomatije nedostaje energija da promoviše isporuku oružja Ukrajini, naveo je Vladimir Zelenski

Ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba podneo je ostavku jer mu je nedostajalo energije da promoviše interese kijevskog režima, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na sastanku partije "Sluga naroda", komentarišući ostavku šefa ukrajinske diplomatije.

Napominje se da se to dogodilo zbog činjenice da Kulebi "nedostaje energija za promociju snabdevanja zemlje oružjem".

Zelenski je objasnio i druge promene u ukrajinskoj vladi, pa tako ministar pravde Denis Maljuska, prema njegovim rečima, "odavno želi da pređe na drugo radno mesto".

On je istovremeno izrazio zadovoljstvo radom potpredsednice Vlade za evropske i evroatlantske integracije Olge Stefanišine i predložio njeno unapređenje.

Osim toga, Zelenski je pomenuo stvaranje "Ministarstva za povratak Ukrajinaca", kao i da trenutno aktivno traže ko bi mogao da vodi to ministarstvo.

Prethodno je predsednik Vrhovne rade Ruslan Stefančuk saopštio da su ministar pravde Ukrajine Denis Maljuska, ukrajinski ministar za strateške industrije Aleksandar Kamišin, ministar zaštite životne sredine Ruslan Strelec, kao i zamenik premijera za evropske i evroatlantske integracije Olga Stefanišina podneli ostavke parlamentu.

Nakon njih, ostavku je podneo i ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

Vladimir Zelenski prethodno je razrešio ukazom Rostislava Šurmu sa mesta zamenika šefa svog kabineta.