Durov prvi put posle hapšenja: Telegram nije "raj za anarhiju"

Osnivač platforme je objasnio da Telegram ima predstavnika u Evropskoj uniji koji prima prijave u vezi sa korišćenjem Telegrama u EU

Osnivač platforme Telegram Pavel Durov rekao je sinoć, u prvoj izjavi nakon hapšenja u Parizu, da je pomogao u borbi protiv terorizma u Francuskoj, odnosno u stvaranju "vruće linije" između te aplikacije i Pariza.

"Prošlog meseca me je policija po dolasku u Pariz četiri dana ispitivala. Rečeno mi je da mogu da budem lično odgovoran za nezakonito korišćenje Telegrama od strane drugih ljudi. Ovo je iznenađujuće iz nekoliko razloga", napisao je Durov u saopštenju na Telegramu.

Osnivač platforme je objasnio da Telegram ima predstavnika u Evropskoj uniji koji prima prijave u vezi sa korišćenjem Telegrama u EU. On je dodao da predstavnik ima dostupnu imejl adresu.

Kako je naveo, francuske vlasti imale su mnogo načina da ga kontaktiraju i zatraže pomoć.

Durov je naglasio da je odavno lično pomagao u stvaranju direktne linije između Telegrama i Pariza za borbu protiv terorizma u toj zemlji.

Prema njegovim rečima, ako je neka država nezadovoljna internet servisom, dosadašnja praksa je da se podnese tužba protiv samog servisa, a ne protiv vlasnika platforme.

"Korišćenje zakona usvojenih u vreme pre postojanja pametnih telefona za krivično gonjenje generalnog direktora (onlajn servisa) za zločine koje su počinila treća lica na platformi kojom on upravlja je pogrešan pristup", ocenio je biznismen.

On je rekao da su tvrdnje da je Telegram "raj za anarhiju" apsolutno netačne i dodao da administracija ove platforme svakodnevno briše milione opasnih objava i kanala.

"Potpuno su neistinite tvrdnje u pojedinim medijima da je Telegram nekakav anarhični raj. Svaki dan uklanjamo milione štetnih postova i kanala. Dnevno objavljujemo izveštaje o transparentnosti. Imamo direktne telefonske linije sa nevladinim organizacijama kako bi brže obradili hitne zahteve", istakao je Durov.

Durov je priznao da Telegram, koji trenutno ima više od 950 miliona aktivnih korisnika mesečno, proživljava "dečije bolesti" koji su kriminalcima olakšali zloupotrebu platforme. Obećao je da će "značajno poboljšati" upravljanje sadržajem.

Bezbednost najteži zadatak

Kako je primetio, održavanje ravnoteže između obezbeđivanja privatnosti i bezbednosti nije lak zadatak.

Prema njegovim rečima, Telegram je spreman da napusti zemlje u kojima ne može da nađe zajednički jezik sa onima koji regulišu internet prostor.

"Uspostavljanje prave ravnoteže između privatnosti i bezbednosti nije lako. Morate da uskladite zakone o privatnosti sa zahtevima za sprovođenje zakona, a lokalne zakone sa zakonima EU", nastavio je Durov, naglašavajući da je njegova kompanija bila otvorena za dijalog i "posvećena angažovanju sa regulatorima kako bi se pronašao pravi balans".

Prema njegovim rečima, platforma se pridržava svoje misije da štiti korisnike, ali da istovremeno uvek ostane otvoren za dijalog sa vlastima.

Durov je takođe rekao da je Telegram dosledno odbijao da preda ključeve za kodiranje, zbog čega je bio blokiran u Rusiji i Iranu. Kako je naveo, misija Telegrama je da "donosi dobro i štiti osnovna ljudska prava, posebno tamo gde se ta prava krše".

Durov je priveden na pariskom aerodromu Burže 24. avgusta, a osumnjičen je za "deset krivičnih dela, uključujući i saučesništvo u upravljanju onlajn platformom u cilju obavljanja nezakonitih transakcija organizovane grupe", i mogao bi da se suoči sa kaznom do 10 godina zatvora.

On je pušten iz zatvora 28. avgusta uz kauciju od pet miliona evra, a zabranjeno mu je da napušta francusku teritoriju i mora da se javlja policiji dva puta nedeljno.

Francuske vlasti izdale su naloge za hapšenje osnivača Telegrama, braće Pavela i Nikolaja Durova, 25. marta zbog optužbi koje uključuju saučesništvo "u posedovanju, distribuciji i omogućavanju pristupa pornografskim fotografijama maloletnika".