Uhapšen otac dečaka optuženog za pucnjavu u školi u Džordžiji: Svesno sinu dozvolio posed oružja

Hapšenje roditelja nakon što je njihovo dete pucalo u školi bi mogla da postane nova američka strategija u borbi sa "epidemijom" ovog tipa zločina

Državni zvaničnici Džordžije u četvrtak su uhapsili oca 14-godišnjaka osumnjičenog za pucnjavu u školi u kojoj su u sredu ubijene četiri osobe i ranjeno devetoro, rekavši da je otac svesno omogućio svom sinu da izvrši ubistvo.

Kolin Grej (54) optužen je po četiri tačke za ubistvo iz nehata, dve tačke za ubistvo drugog stepena i osam tačaka za okrutnost prema deci, saopštio je istražni biro Džordžije.

"Ove optužbe potiču od toga što je Grej svesno dozvolio svom sinu Koltu da poseduje oružje", rekao je Kris Hozi, direktor istražnog biroa Džordžije na konferenciji za novinare.

Hapšenje roditelja nakon što je njihovo dece pucalo u školi nije ustaljena praksa u Americi.

Međutim, kako piše Rojters, to bi mogla da bude nova strategija u pokušaju Amerike da kontroliše epidemiju pucnjave u školama.

U aprilu ove godine su majka i otac tinejdžera iz Mičigena osuđeni na između 10 i 15 godina zatvora kada ih je porota osudila za ubistvo iz nehata nakon što je njihov sin pucao i ubio četiri drugarice iz razreda.

Verovalo se da je to prvi put da su roditelji pravno odgovorni za akciju svoje dece u slučaju pucnjavi u školi.

Osumnjičeni Grej je otvorio vatru u sredu u srednjoj školi Apalači u gradu Vinder, ubivši dva nastavnika i dva učenika, rekli su istražitelji.