Svet

Specijalno vaspitanje: Harvard na dnu liste fakulteta po slobodi govora, drugu godinu zaredom

Istraživanje je sprovedeno u vreme kada je protest zbog izraelske invazije na Pojas Gaze skrenuo dodatnu pažnju javnosti na pitanje slobode govora u američkim kampusima
Specijalno vaspitanje: Harvard na dnu liste fakulteta po slobodi govora, drugu godinu zaredom© Photo by Craig F. Walker/The Boston Globe via Getty Images

Univerzitet Harvard je drugu godinu zaredom na poslednjem mestu u Americi među koledžima i univerzitetima po slobodi govora, pokazalo je istraživanje organizacije Fondacija za individualna prava i izražavanje (FIRE).

Kako je saopštila FIRE, rangiranje se zasniva na više od 58.000 odgovora ispitanih studenata iz više od 250 koledža i univerziteta širom Amerike.

Istraživanje (najveće takvog tipa u državi) sprovedeno je u vreme kada je protest zbog izraelske invazije na Pojas Gaze skrenuo dodatnu pažnju javnosti na pitanje slobode govora u kampusima. 

Univerzitet Harvard je drugu godinu zaredom zadržao poziciju najniže rangirane institucije za slobodu govora. 

I drugi poznati i "ajvi lig" univerziteti kotiraju se veoma nisko.

Ispitani studenti su govornu klimu na Harvardu, Univerzitetu Kolumbija i Univerzitetu u Njujorku u proseku ocenili kao "užasnu".

FIRE je izvestio da je, sa druge strane, na vrhu liste po slobodi govora Univerzitet u Virdžiniji.

image