Svet

Reakcije na izbor Barnijea: Od optužbi da je Makron pokrao glasove Francuza do hvalospeva

Melanšon je u subotu pozvao na moćnu mobilizaciju protiv Makronovog državnog udara, dok je makronistička Renesansa saopštila da je predsednik ispunio svoju ustavnu ulogu
Reakcije na izbor Barnijea: Od optužbi da je Makron pokrao glasove Francuza do hvalospevaGetty © Andrea Savorani Neri/NurPhoto via Getty Images

Francuski predsednik Emanuel Makron za premijera je imenovao Mišela Barnijea, koji je od ranije poznat kao pregovarač o bregzitu i bivši ministar u više francuskih vlada, a u fragmentisanom pejzažu u Francuskoj, ova odluka je izazvala oštre reakcije, počev od levice, gde svi lideri osuđuju njegovo imenovanje, prenosi "Mond".

Kako je rekao Žan-Lik Melanšon, lider Nepokorene Francuske (LFI): "Ovi izbori su ukradeni od Francuza imenovanjem premijera, koji je postavljen uz dozvolu, a možda i na predlog Nacionalnog okupljanja (RN)."

Melanšon je u subotu pozvao na "moćnu mobilizaciju" protiv onoga što LFI i ​​udruženja studenata i srednjoškolaca nazivaju "državnim udarom" Emanuela Makrona.

Nacionalni sekretar Socijalističke partije (PS) Olivije For tvrdi da nije učestvovao u Makronovom takozvanom republikanskom frontu protiv krajnje desnice. Prema njegovim rečima, Francuska ulazi u "krizu vlasti". PS je u saopštenju dodao da Makron "gazi glasove francuskog naroda".

Kao što je izjavila Marin Tondelijer iz stranke Ekologa (LE): "To je pravi skandal. Da se to desilo bilo gde u Evropi, smatrali bismo to žalosnim. Ova priča je dobila krajnje zabrinjavajući preokret."

Za bivšeg prestavnika izborne jedinice Sever i sekretara Kominističke partije Fabijena Rusela, imenovanje Mišela Barnijea je "gest u čast Francuzima koji teže promenama". Barnije je, prema njegovom mišljenju, "liberalan i proevropski orijentisan". Barnije je, dodao je, "sušta suprotnost poruci koju su Francuzi poslali na parlamentarnim izborima."

Šef Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela i predsednica grupe RN u Narodnoj skupštini Marin le Pen tvrde će nastaviti da se zalažu za rešavanje pitanja koja muče Francuze: "Zalagaćemo se da se rešavaju velika pitanja, poput kupovne moći, bezbednosti, imigracije" i "zadržaćemo svako političko sredstvo delovanja ako to bude potrebno."

Osim toga, kako je dodala Marin le Pen: "Izgleda da Mišel Barnije ispunjava barem prvi kriterijum koji smo tražili: da bude premijer koji će poštovati različite političke snage."

Makronova partija Renesansa je saopštila da je predsednik "ispunio svoju ustavnu ulogu", poručujući da se Francuzi "sada moraju udružiti kako bi uspeli."

Reno Muselije iz Renesanse i predsednik regiona Provansa-Alpi-Azurna obala, čestitao je Mišelu Barnijeu na izboru: "Potrebna nam je nacionalna vlada i moramo učiniti sve da ona uspe. Naš nacionalni interes je da pomognemo, da obacimo krajnosti i nesposobnost. Od nas se traži doslednost, rad i veliko iskustvo."

Na imenovanje Barnijea reagovao je i Eduar Filip, bivši premijer Emanuela Makrona, koji je u utorak najavio svoju kandidaturu za sledeće predsedničke izbore: "Barnijeov zadatak će biti težak, ali teškoće ga do sada nisu uplašile", napisao je na Filip na društvenoj platformi Iks.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen čestitala je imenovanje Barnijeu, koji je bio evropski poslanik, evropski komesar i odgovoran za pregovore sa Londonom o istupanju Britanije iz Evropske unije. "Znam da Mišel Barnije ima na srcu interese Evrope i Francuske, što pokazuje njegovo dugogodišnje iskustvo", dodala je Fon der Lajenova.

image