Svet

Mediji: Francuski zakon o šifrovanju prvi put je primenjen protiv Durova

Zakon o šifrovanju poruka usvojen je 2004. godine i od tada verovatno nije korišćen, piše "Politiko", uz podsećanje da se dve od šest optužbi protiv Durova odnose upravo na to
Mediji: Francuski zakon o šifrovanju prvi put je primenjen protiv Durovawww.globallookpress.com © Manuel Blondeau - Corbis / Contributor

Francuske vlasti prvi put su primenile zakon o šifrovanju poruka u mesindžerima iz 2004. u slučaju protiv osnivača Telegrama Pavela Durova, piše "Politiko", navodeći da je to učinjeno kako bi se protiv ruskog biznismena i mladog milijardera podigle optužbe.

"Politiko" podseća da je protiv njega podignuto šest optužbi, od kojih se dve odnose na njegovo odbijanje da sarađuje s vlastima Francuske u vezi šifrovanja poruka na Telegramu. 

Medij navodi da ovakve optužbe izgledaju "neočekivano" kada se uporede sa ostalim optužbama protiv Durova, a koje se odnose na navodno širenje nezakonitog sadržaja, kao i kada se uzme u obzir da šifrovanje poruka koriste i drugi mesindžeri poput Signala, Vocapa i Ajmesidža. 

Kako objašnjava "Politiko", optužbe su podignute na osnovu zakona iz 2004. koji se od tada verovatno nije koristio u slučaju tehnoloških platformi i koji izgleda "neobično" ako se uzme da je Francuska zapadna demokratija, a zapadne demokratije se, makar javno, obično protive mešanju država u lične prepiske. 

Ipak, zakon iz 2004. i poslednja dešavanja oko Durova pokazuju da pojedine zapadne države pokušavaju da preuzmu kontrolu nad komunikacijom ljudi na internetu, zaključuje "Politiko".

Mnogi drugi servisi koji pružaju uslugu šifrovane razmene poruka sada traže dokaze da ne narušavaju zakon Francuske, ističe list. 

Šifrovanje je, podsetimo, proces u kriptografiji koji menja podatke tako da podaci postaju nečitljivi za ljude koji ne poseduju određena znanja i veštine. Na ovaj način dobijaju se šifrovane informacije.

Da bi se ovi podaci mogli razumeti i upotrebiti, potrebno ih je dekodirati na osnovu takozvanog ključa. Upravo taj ključ, prema mišljenju mnogih, pa i ruskih zvaničnika poput, na primer, bivšeg predsednika Dmitrija Medvedeva, Pariz želi da dobije od Durova. 

image