Svet

Eksplozije i pucnjava u Kabulu, napadnut hotel sa kineskim investitorima

Talibani tvrde da su eliminisali napadače, niko od stranaca nije poginuo
Eksplozije i pucnjava u Kabulu, napadnut hotel sa kineskim investitorimawww.globallookpress.com © Saifurahman Safi

Hotel u Kabulu, prestonici Avganistana, napadnut je danas, preneli su lokalni bezbednosni zvaničnici. Čule su se glasne eksplozije i pucnji, a prema izveštajima lokalnih medija reč je o hotelu koji je popularan među kineskim investitorima u toj zemlji.

Policija je došla na lice mesta i ogradila deo naselja Šar-e-Nav, gde je došlo do borbi. Portparol kabulske policije Halid Zadran izjavio je da je akcija zaustavljanja napadača u toku, prenosi lokalni "TOLO Njuz".

Portparol talibanskih vlasti Zabihula Muhadžid izjavio je nešto kasnije da je situacija pod kontrolom, kao i da su tri napadača likvidirana. On je dodao i da niko od gostiju hotela nije nastradao, ali da su dva strana državljanina povređena nakon što su iskočili iz zgrade tokom napada.

Zadran je napadače opisao kao "đavole", ali nije rekao da li je poznato kojoj grupi pripadaju. Niko još uvek nije preuzeo odgovornost za napad.

Na snimcima incidenta koji su objavljeni na društvenim medijima mogu se čuti pucnji, dok se na nekima od njih vidi visoka zgrada sa plamenovima na pojedinim prozorima i dimom na krovu.

Jedan očevidac tvrdi da su borbe počele nakon dve glasne eksplozije, nakon kojih se čulo više manjih eksplozija, prenosi "TOLO Njuz".

Do napada u Kabulu je došlo je samo dan nakon što je kineski ambasador u Avganistanu Vang Ju tokom sastanka sa zamenikom ministra spoljnih poslova Abasom Stanikzajom izrazio zabrinutost zbog bezbednosne situacije u toj zemlji.

Stanikzaj je naglasio da je pitanje bezbednosti od ogromnog značaja za Avganistan, rečeno je u ministarstvu.

Osiguravanje bezbednosti je glavni cilj za Talibane otkako su preuzeli kontrolu nad tom državom u avgustu prošle godine, nakon što su srušili vladu koju su podržavale SAD. Pokret je u otvorenom sukobu sa terorističkom grupom Islamska država (IS, ranije ISIS), koja sprovodi povremene napade na verske manjine, talibanske snage i druge značajne mete.

image