Svet

Si-En-En: SAD se teško nose sa sve većim uticajem RT-a

Ova objava sankcija znači drugi veliki pokušaj Bajdenove administracije da oslabi uticaj RT-a, navodi zapadni medij
Si-En-En: SAD se teško nose sa sve većim uticajem RT-aGetty © Jaap Arriens/NurPhoto

Administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena bilo je potrebno više od jednog pokušaja da pokuša da se izbori sa rastućim uticajem televizijskog kanala RT, prenosi Si-En-En.

"Ova objava sankcija znači drugi veliki pokušaj Bajdenove administracije da oslabi uticaj RT-a", navodi Si-En-En.

U julu je američko Ministarstvo pravde saopštilo da je identifikovalo i uništilo "farmu botova", koja je navodno objavljivala sadržaj na internetu u korist ruske vlade.

Agencija je tvrdila da je ovu "farmu botova" navodno organizovala osoba, koja je 2022. godine radila za RT.

Ministarstvo finansija SAD objavilo je 4. septembra sankcije glavnoj urednici RT-a i medijske grupe "Rusija sevodnja", kao i njenim zamenicima Antonu Anisimovu i Elizaveti Brodskoj.

Osim njih, na crnoj listi su se našli i šef informativnog programa RT-a Andrej Kijaško, šef odeljenja za projekte digitalnih medija Konstantin Kalašnjikov i mnogobrojni drugi zaposleni.

Stejt department pooštrio je uslove rada medijske grupe "Rusija sevodnja" i njenih filijala, definišući njihov status kao "strane misije", pa će se tako u skladu sa Zakonom o stranim misijama, od njih tražiti da obaveste agenciju o osoblju i imovini SAD.

Američke vlasti su takođe najavile novu politiku kojom se izdavanje viza ograničava na pojedince koji navodno deluju u ime medija koje "podržava Kremlj".

Međutim, Stejt department je odbio da otkrije ko je konkretno pogođen viznim ograničenjima.

Komentarišući nove sankcije, zvanični predstavnik Stejt departmenta rekao je da one nisu usmerene protiv pojedinačnih ruskih novinara, već protiv zaposlenih u organizacijama koje podležu ograničenjima, a koji su se "bavili nezakonitim aktivnostima".

image