Svet

(Ne)poznata genealogija predsednika SAD: (Rodbinske) veze Baraka Obame i Džordža Buša

Džordž Buš Mlađi i Stariji nisu jedini bivši predsednici SAD s kojima je Obama u rodbinskim vezama
(Ne)poznata genealogija predsednika SAD: (Rodbinske) veze Baraka Obame i Džordža BušaGetty © Gary Fabiano-Pool

U političkoj sceni predizborne Amerike došlo je do novih zapleta krajem avgusta, kada su veterani demokratske stranke Robert F. Kenedi Mlađi i Tulsi Gabard podržali Trampa zbog ratnohuškačke prirode savremenih "plavih", a 238 republikanskih jastrebova, na čelu s bivšim predsednikom Džordžem Bušom Mlađim uputili pismo podrške Kamali Haris.

Bušova podrška potencijalnoj naslednici Džozefa Bajdena, međutim, nije jedina veza između bivšeg predsednika SAD i suparničkog političkog tabora, a te druge veze uključuju i - rodbinske. 

Naime, uoči predsedničkih izbora 2008. godine, nakon kojih je Buš predao štafetu Baraku Obami u okviru onoga što je američki medijski establišment opisao kao jedan od najsrdačnijih primera međustranačke smene vlasti, istraživači iz Istorijskog genealoškog društva Nove Engleske su utvrdili da su Buš i Obama zapravo (daleki) rođaci.

Međutim, kako je "Gardijan" tada preneo, ispostavilo se da Džordž Buš Mlađi i Stariji nisu jedini bivši predsednici SAD s kojima je Barak Obama, sin kenijskog ekonomiste Baraka Huseina Obame Starijeg i bele amerikanke En Danam, u rodbinskim vezama - tu su i republikanac Džerald Ford, demokrate Lindon Džonson i Hari Truman, kao i četvrti predsednik SAD Džejms Medison.

Stranica na "Vikipediji" posvećena Obaminom dedi s majčine strane, Stenliju Armoru Danamu, navodi da je njegov rođak i bivši predsednik Džimi Karter.

Zanimljivo je da se u "Gardijanovom" izveštaju navodi da Obamine rodbinske veze s bivšim liderima nisu ograničene na jednu stranu Atlantskog okeana - te da se među njegovim dalekim rođacima nalazi i bivši britanski premijer Vinston Čerčil.

Međutim, ni tu nije kraj zapleta u Obaminom porodičnom stablu, pošto su istraživači s Istorijskog genealoškog društva Nove Engleske otkrili da se i Bred Pit nalazi među Obaminim rođacima.

Obama i Džordž Buš Mlađi su rođaci po desetom kolenu, a prvi zajednički predak, Semjuel Hinkli, preminuo je 1662. godine. Sa druge strane, Obamu i Breda Pita razdvaja devet kolena, a njihov prvi zajednički predak bio je Edvin Hikman, koji je umro u Virdžiniji 1769. godine.

image