IDF ubile američku državljanku na Zapadnoj obali, Bela kuća zahteva istragu

Prema očevicima, 26-godišnja volonterka je upucana u glavu tokom protesta protiv širenja naselja Izraelaca na palestinskoj teritoriji

Jedna Amerikanka ubijena je u petak na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštio je Stejt department.

Dva svedoka su izjavila da su Amerikanku u glavu upucale Izraelske odbrambene snage, prenosi "Vašington post".

Kako piše američki list, 26-godišnja Ajnsur Ejgi bila je volonterka pri propalestinskoj grupi Međunarodni pokret solidarnosti, i u trenutku ubistva je prisustvovala protestu protiv širenja jevrejskih naselja u gradu Beita, rekle su njene kolege.

Na fotografijama njenog pasoša koje kruže internetom se navodi da je rođena u Turskoj, a tursko Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da ona ima tursko državljanstvo, dodaje američki list. 

Bela kuća je danas zatražila od Izraela da istraži smrt Amerikanke na okupiranoj Zapadnoj obali.

"Duboko smo uznemireni tragičnom pogibijom američke državljanke, Ajšenur Egzi Ejgi, na okupiranoj Zapadnoj obali i naša srca su uz njenu porodicu i prijatelje. Kontaktirali smo vladu Izraela i tražili više informacija, uz zahtev o istrazi povodom incidenta", rekao je portparol Nacionalnog saveta Bele kuće Šon Savet, preneo je "En-Bi-Si njuz".

Medicinski izvori su potvrdili da je aktivistkinja hitno prevezena u bolnicu Rafidija u Nablusu i smeštena na odeljenje intenzivne nege.

Uprkos naporima medicinskih ekipa da je spasu, ona je preminula od zadobijenih povreda.