Orban objavio: Šta je prvi korak za rešenje ukrajinske krize

Ako čekamo mirovni plan koji će prihvatiti obe strane, mira nikada neće biti, poručio je mađarski premijer

Moskva i Kijev bi trebalo da se dogovore o prekidu vatre pre izrade detaljnog mirovnog plana, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Govoreći na međunarodnoj ekonomskoj konferenciji u Černobiju u Italiji, on je naglasio da će obe strane na kraju morati da sednu za pregovarački sto. Da bi bilo kakvi pokušaji posredovanja urodili plodom, potrebna je komunikacija i sa Rusijom i sa Ukrajinom, rekao je Orban.

"Ako čekamo mirovni plan koji će prihvatiti obe strane, mira nikada neće biti – jer prvi korak nije mirovni plan. Prvi korak je prekid vatre. Prvo vam je potrebna komunikacija, zatim prekid vatre, a onda možete pregovarati o mirovnom planu", naglasio je Orban.

Švajcarska je u junu organizovala konferenciju posvećenu tzv. mirovnoj formuli Vladimira Zelenskog, a u kojoj se zahteva da Rusija povuče svoje snage sa svih teritorija na koje Ukrajina ima pretenzije. Moskva je odbacila plan kao "odvojen od stvarnosti".

Nakon što je Mađarska u junu preuzela predsedavanje EU, Orban je posetio Kijev, Moskvu, Peking i Vašington u okviru svoje "mirovne misije". Njegov put u Moskvu i susret sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom naišli su na kritike u Briselu, a zvaničnici EU su se ogradili od Orbanovog poduhvata.

Budimpešta se dugo zalagala za diplomatsko rešavanje sukoba umesto naoružavanja Kijeva. Orban se uporno protivio slanju oružja Ukrajini, obećavši da svoju zemlju neće uvući u totalni rat s Rusijom.

Mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine prekinuti su u proleće 2022. godine, a obe strane su jedna drugu optužile da postavljaju nerealne zahteve.

Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pregovarači iz Kijeva su se prvobitno složili da transformišu Ukrajinu u neutralnu zemlju i ograniče veličinu njene vojske, ali su kasnije odustali od pregovora.

Putin je u četvrtak ponovio da su zapadni pristalice Ukrajine rešeni da nateraju Kijev da se "bori do poslednjeg Ukrajinca" sa ciljem da nanesu "strateški poraz" Moskvi. On je istakao da bi svi budući pregovori trebalo da budu zasnovani na dokumentima koji su izrađeni tokom razgovora u Istanbulu 2022. godine.

Sa druge strane, Zelenski je urgirao Zapad da nastavi da vrši pritisak na Rusiju ne bi li prihvatila njegove uslove. Govoreći u petak na sastanku sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, on je insistirao da Moskva mora biti primorana da pristane na "pravi mir" već ove jeseni.