Protesti širom Francuske zbog imenovanja Mišela Barnijea za premijera

Agencija za istraživanje javnog mnjenja "Elab" juče je objavila istraživanje koje pokazuje da 74 odsto Francuza smatra da je Makron zanemario rezultate izbora, dok 55 odsto veruje da su oni pokradeni

Hiljade ljudi izašlo je danas na ulice širom Francuske u znak protesta zbog odluke predsednika Francuske Emanuela Makrona da imenuje Mišela Barnijea za premijera.

Levičarske stranke optužuju Makrona za "rušenje demokratije" i "krađu parlamentarnih izbora", preneo je Rojters. Prve demonstracije protiv imenovanja Barnijea počele su jutros u nekoliko gradova Francuske, poput Mana, Nice i Nanta, javio je BFM TV.

Makron je u četvrtak imenovao sedamdesettrogodišnjeg Barnijea, konzervativca i bivšeg pregovarača Evropske unije o bregzitu, za premijera. Time je, makar privremeno, okončana dvomesečna kriza u kojoj se Francuska našla nakon parlamentarnih izbora početkom jula, na kojima nijedna politička opcija nije osvojila jasnu većinu.

U svom prvom intervjuu, Barnije je sinoć rekao da će njegova vlada, kojoj nedostaje jasna većina, uključivati konzervativce, članove Makronovog tabora i kako je izrazio nadu, pojedine levičare.

Barnije je kao prioritete svoje vlade naveo kontrolisanje migratornih tokova i sprovođenje mera kojima bi se obustavio nekontrolisani rast javnog duga zemlje.

Predstavnici levice, predvođeni partijom Nepokorena Francuska Žan-Lika Melanšona, optužila je Makrona za rušenje demokratije i krađu izbora nakon što je francuski predsednik odbio da imenuje kandidata saveza Novi narodni front (NFP), koji je osvojio najviše glasova na izborima održanim u julu.

Agencija za istraživanje javnog mnjenja "Elab" juče je objavila istraživanje koje pokazuje da 74 odsto Francuza smatra da je Makron zanemario rezultate izbora, dok 55 odsto veruje da su oni pokradeni.

Kao odgovor na imenovanje Barnijea, čija partija desnog centra Republikanci je završila na tek petom mestu u parlamentu sa manje od 50 poslanika, lideri levičarskih partija, sindikati i studentska tela pozvali su građane da danas izađu na masovne proteste i najavili moguće štrajkove za 1. oktobar.

Kako su saopštili iz Nepokorene Francuske, biće održano 130 protesta širom Francuske.

NFP i krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) zajedno imaju većinu i mogli bi da zbace premijera glasanjem o nepoverenju ako odluče da sarađuju, navela je agencija.

RN je dao prećutno odobrenje za imenovanje Barnijea, navodeći brojne uslove koji moraju biti ispunjeni kako ta partija ne bi podržala glasanje o nepoverenju, što je čini defakto sponzorom nove vlade. "Pratićemo premijera. Ništa ne može da se uradi bez nas", rekao je lider RN Žordan Bardela za BFM TV.