Svet

Sudbina italijanske pršute neizvesna zbog svinjske kuge

Svinjska kuga je uzgajivače do sada koštala 40 miliona evra u direktnim i 75 miliona evra u indirektnim gubicima
Sudbina italijanske pršute neizvesna zbog svinjske kugeGetty © Tim Graham

Najveća epidemija svinjske kuge u Italiji od šezdesetih godina prošlog veka preti da nanese snažan udarac lokalnoj industriji delikatesa vrednoj 8,2 milijarde evra, upozoravaju italijanski uzgajivači. 

Zdravstvene vlasti su prošlog meseca zabranile transport živih svinja unutar zone zadržavanja površine 21.000 kvadratnih kilometara na severu Italije. Zabrana je pogodila stotine farmera i oko 700.000 životinja, što je otprilike između sedam i osam odsto od ukupne godišnje proizvodnje u Italiji.

"Postoji samo jedna reč koja sada može da opiše raspoloženje farmera: strava. Nalazimo se na velikom moru sa jakim vetrom, to je sigurno. Moramo da preživimo oluju", rekao je predsednik udruženja proizovođača svinjskih proizvoda "Konfagrikultura" Rudi Milani, a citira "Fajnenšel tajms".

"Konfagrikultura" procenjuje da je svinjska kuga do sada koštala uzgajivače svinja 40 miliona evra direktnih gubitaka i 75 miliona evra indirektnih gubitaka od kada je virus prvi put otkriven na italijanskom tlu u januaru 2022.

Rim plaća farmerima za uništene svinje, ali se još uvek nije obavezao na kompenzaciju indirektnih gubitaka.

"Fajnenšel tajms" napominje da je više od 50.000 svinja ubijeno u Italiji od sredine jula, a virus afričke svinjske kuge otkriven je na više od 25 farmi u severnim regionima Lombardije i Emilija-Romanje.

Oko 180 italijanskih vojnika, uz podršku dronova opremljenih termovizijskim kamerama, razmešteno je na terenu kako bi pomogli u praćenju kretanja divljih svinja u tampon zoni između pogođenog regiona i oblasti u kojima virus nije otkriven.

"Svi farmeri i kolege prate situaciju u pogođenom području i zabrinuti su da bi se nama moglo dogoditi isto. Potrebne su veoma jednostavne greške da bi se problem proširio", kaže Milani za FT.

Novoimenovani italijanski vanredni komesar za svinjsku kugu Đovani Filipini tvrdi da bi stroga ograničenja na kretanje svinja trebalo da zaustave epidemiju, ocenivši da je situacija "složena, ali je svakako pod kontrolom".

Tim EU za veterinarske hitne slučajeve prethodno je upozorio da bi lov na divlje veprove samo doprineo širenju svinjske kuge ako nije koordinisan, te da bi efikasnije bilo ograditi područja sa zaraženim divljim svinjama. 

Međutim, u njihovom izveštaju se navodi da se "epidemija širi brže nego što se podižu ograde".

image