Američki obaveštajci: Nije otkriven pokušaj stranog mešanja u predsedničke izbore, ali...

Zvaničnici FBI i dve druge agencije ipak tvrde da Rusija, Kina i Iran pokušavaju da podstaknu razdor među biračima

Američke vlasti nisu otkrile pokušaje stranih aktera da se direktno mešaju u predstojeće predsedničke izbore, saopštili su predstavnici Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe (ODNI), Agencije za sajber bezbednost i infrastrukturnu bezbednost (CISA) i Federalnog istražnog biroa (FBI).

Obaveštajni zvaničnici, međutim, ipak tvrde da Rusija, Iran i Kina pokušavaju da utiču na javno mnjenje i poseju razdor u američkom društvu.

Tokom izbora 2016. i 2020. godine, američke obaveštajne agencije su u više navrata navodile da je Moskva uz pomoć hakera i "informacionog ratovanja" promenila rezultate glasanja u korist Donalda Trampa.

Nijedna od ovih tvrdnji nije dokazana, a izveštaj koji je objavio specijalni savetnik Robert Miler 2019. utvrdio je da su neosnovane.

Tokom višeagencijskog brifinga za medije u Vašingtonu, neimenovani predstavnik ODNI je rekao da "nisu primetili nijednog stranog aktera koji je želeo da se umeša u sprovođenje izbora 2024."

"Umesto mešanja, međunarodna zajednica ocenjuje da su se protivnici do sada fokusirali na korišćenje informativnih operacija i propagande kako bi pokušali da oblikuju preferencije birača ili potkopaju poverenje u izbore", dodao je zvaničnik.

Kada su u prošlosti iznosile slične tvrdnje, američke vlasti su se retko trudile da definišu šta podrazumevaju pod dezinformacijama kada su iznosile optužbe na račun Rusije, Irana i Kine - tri najveće zemlje koje su navodno pokušavale da "pogoršaju podele u američkom društvu u svoju korist".

Zvaničnik ODNI-a je dodao da postoji nekoliko drugih zemalja koje "razmatraju aktivnosti koje u najmanju ruku testiraju granice izbornog uticaja", ali ih nije imenovao.

Zvaničnik je izdvojio Moskvu kao "najveću i najaktivniju pretnju stranim uticajem na ovogodišnje izbore u SAD".

Što se tiče Irana, američka obaveštajna agencija veruje da ta zemlja "ulaže veće napore nego u prošlosti da utiče na ovogodišnje izbore", nastojeći da "podstakne razdor i potkopa poverenje u naš izborni proces".

Nasuprot tome, Kina je više „fokusirana da utiče na lokalne izbore". Peking navodno nastoji da se podrži "prokineske američke političare".

Komentarišući slične navode još u julu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov ih je odbacio kao "apsurdne".

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je otprilike u isto vreme insistirala na tome da Rusija nema običaj da se meša u unutrašnje poslove suverenih zemalja.

Kina i Iran su na sličan način demantovali prethodne američke tvrdnje.